Nya rön slår hål på myter om vänsterhäntas genialitet

Nu har en brittisk forskarduo slagit fast att vänsterhänta visserligen är genier inom vissa områden – men långtifrån alla är det.

Renässansmänniskan Leonardo da Vinci, författaren Mark Twain och kompositören Mozart har gemensamt att de var just vänsterhänta. 

10-13,5 procent av befolkningen är vänsterhänta – även om vissa vänsterhänta ändå använder högerarmen.  

Nu visar en studie inom kognitiv psykologi vid University of Liverpool att vänsterhänta är starkare inom områden som matematik, konstnärskap, arkitektur, schack och kreativa uppgifter, enligt ScienceAlert

Det här beror på att vänsterhänta har en mer utvecklad höger hjärnhalva och att den delen av hjärnan är extra lämpad för processer som kräver spatial förmåga och förmågan att rotera objekt på mental väg.  

Rent fysiskt tenderar corpus callosum – en slags nystan av nervceller som förbinder hjärnhalvorna – att vara större hos vänsterhänta. Sammantaget innebär den starkare kopplingen mellan de båda hjärnhalvorna en överlägsen förmåga att processa information. Varför är dock höljt i dunkel.  

En teori går ut på att vi lever i en värld designad för högerhänta. Det tvingar vänsterhänta att använda båda händerna, vilket stärker kopplingen mellan de båda hjärnhalvorna. 

De brittiska forskarna fanns exempelvis att vänsterhänta hanterade svår problemlösning bättre än övriga i gruppen – det var särskilt tydligt bland unga män. 

Duon fann även att de individer som var extremt högerhänta underpresterade i förhållande till vänsterhänta, men också jämfört med de, som inte använder högern för alla uppgifter. Stämmer teorin skulle högerhänta kunna stärka kopplingen mellan hjärnhalvorna genom att träna på att byta hand för olika arbetsuppgifter. 

Men det är lite för tidigt att ropa hej ännu. Studien visade nämligen också att endast en tredjedel av de vänsterhänta hade en mer utvecklad höger hjärnhalva. 

Det här innebär att de brittiska forskarna tycker att man ska vara försiktig när det gäller att tolka den hand någon använder som ett tecken på genialitet eller förstärkt kognitiv förmåga, enligt ScienceAlert.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.