Fotograf: Unsplash

Larmet inför valet: Bottar kan ligga bakom 1 av 10 svenska Twitter-konton

10 procent av Twitter-användarna i Sverige kan i själva verket vara bottar, enligt en kartläggning som SVT gjort med hjälp av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Försvaret, sjukvården, skolan, ekonomin, invandringen – samtliga frågor som diskuteras intensivt inför det stundande svenska valet i september, inte minst på Twitter.

Men om du enbart utgår från samtalsämnena på Twitter kan du få en missvisande bild av de mest brännande frågorna i samtidsdebatten. Det visar en granskning från SVT, som med FOI:s hjälp kunnat visa på att så många som var tionde svensk politik-twittrare i själva verket kan vara en bot, alltså ett automatiserat konto.

Med hjälp av AI har FOI tagit fram programvara som hårdgranskar Twitter-flödet utifrån nyckelord och hashtaggar. De mest aktiva användarna twittrar varannan minut, dygnet runt, berättar Linda Kakuli, en av journalisterna på SVT som gjort granskningen.

”Det väcker misstankar om att det inte är en människa utan ett datorprogram som automatiskt skickar ut tweets. Eftersom många av konton är anonyma är det svårt att se vem eller vilka som ligger bakom dem”, säger hon till P1-morgon.

De misstänkta bot-kontona ägnar sig nästan uteslutande åt att retweeta, det vill säga dela andras inlägg – ett tydligt exempel på automatisering, enligt FOI. Vem som ligger bakom ett visst bot-konto är däremot är snudd på omöjligt att ta reda på – vem som helst kan nämligen hyra bot-nätverk och sopa igen spåren efter sig.

Problematiken med de misstänkta bottarna består i att om vart tionde konto är fejkat och sprider en viss typ av åsikter, så kan det ge en felaktig bild av opinionen, enligt FOI.

SVT:s granskning visar att migrationsfrågan får mer än dubbelt så mycket engagemang på Twitter jämfört med andra frågor – ett engagemang som inte överensstämmer med opinionsundersökningar av väljarnas viktigaste frågor, påpekar Philip Rudolfsson, sociala medier-reporter på SVT.

I en intervju med VA i våras varnade journalisten Lyudmila Savchuk, som wallraffat i en rysk trollfabrik, för påverkanskampanjer under den svenska valrörelsen.

Än så länge har FOI inte kunnat se tecken på påverkan i debatten inför höstens val. Men målet med forskningen är att se till att förstärka Sveriges förmåga att upptäcka påverkansoperationer, skriver SVT.

För den som själv vill hålla utkik efter automatiserade konton finns det ett antal tecken att vara uppmärksam på.

”Man kan framförallt kolla om kontot enbart retweetar, det kan vara ett tecken. Likaså slumpgenererade användarnamn och om ett konto följer väldigt många men har få följare", säger FOI-forskaren Johan Fernquist till SVT.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST