Fotograf: AP Photo/Elaine Thompson

Först kom Amazon Go – nu tar Microsoft upp kampen om en 50-miljarderdollarsmarknad för butiker utan kassor och för samtal med Walmart

Den kassalösa butiken Amazon Go öppnade först för Amazon-anställda i december 2016 och för allmänheten i slutet av januari 2018. Nu står det klart att mjukvarujätten Microsoft är i full färd med att utveckla konkurrerande teknik.

50 miljarder dollar.

Det är enbart USA-marknaden för automatiserad utcheckning värd, enligt riskkapitalbolag Loup Ventures i Minnesota. Det beror på att kassapersonal är det allra vanligaste jobbet i USA, enligt Reuters.

Då Amazon introducerade butiken med automatiserad utcheckning, Amazon Go, i Seattle i början av januari hade e-handelsjätten arbetat i det tysta i fyra år.

Precis som namnet antyder går systemet ut på att kunderna skannar av sin smarta telefonen vid en spärr, kameror och sensorer identifierar det som plockas från hyllorna och kundens kreditkort debiteras när denne går ur butiken. Reuters rapporterar att Amazon Go snart också rullas ut till Chicago och San Francisco.

Men nu verkar Amazon ha stött på konkurrens i form av att ingen mindre än mjukvarujätten Microsoft håller på att utveckla ett liknande system.

Efter demo av systemets grundläggande funktioner vid Microsoft Retail Expericent Center i Redmond verkar den nya tekniken ha ingjutit nytt hopp i kampen mot Amazon bland dagligvaruaktörer världen över. Flera källor uppger att Microsoft för diskussion med den amerikanska dagligvarujätten Walmart.

“Det är framtiden för att checka ut vid närbutiker och mataffärer”, säger Gene Munster, forskningschef vid Loup Ventures till Reuters.

Systemet bygger på kamerateknik på kundvagnarna, men Microsoft experimenterar också med nya sätt att använda smarta telefoner.

Det är inte helt glasklart hur snart Microsoft ska närma sig marknaden, men flera bedömare ser tekniken som något Amazons konkurrenter inte har råd att ignorera.

En av de största utmaningarna består dock i att göra tekniken så billig att den inte får detaljhandlarnas redan tunna marginaler att gå upp i rök.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.