Fotograf: Pixabay

JP Morgan: Donald Trumps jargong om handelskrig har kostat aktiemarknaden drygt 1 biljon dollar sedan i mars

1,25 biljoner dollar. Så mycket bedömer JP Morgans globale superexpert på kvantitativa strategier, Marko Kolanovic, att Donald Trumps hårda prat om handelskrig har kostat aktiemarknaden sedan i mars. 

CNBC konstaterar att Donald Trump i månader har använt både sin ställning och ekonomiska tariffer för att forcera fram förändringar i handelsavtal som Trump-administrationen bedömer som orättvisa och riskerar att skada amerikanska intressen.


Nu bedömer den globala chefen för investmentbanken JP Morgans makro- och derivatteam, Marko Kolanovic, att effekten av den tuffa jargongen är att aktiemarknaden har förlorat 1,25 biljoner dollar i marknadsvärde sedan i mars.


Förlusten är beräknad genom att väga flödet av positiva och negativa handelsrelaterade nyheter mot prestationen hos den amerikanska ekonomin.


Poängen är att en förhandlingsstrategi som omfattar bluff och hot visserligen kan visa sig framgångsrik i diskussionen mellan två parter, men riskerar att slå tillbaka i något så komplext som just global handel.


Problemet är också att om osäkerheten hänger över marknaden under en längre period riskerar inte bara skadan att bli permanent, utan sannolikheten för en disruptiv händelsekedja som påverkar investerares psyke och företags självförtroende riskerar att öka.


JP Morgan-experten menar dock att det fina i kråksången är att det går att vända den negativa utvecklingen ifall Donald Trump ändrar strategi och i stället bidra till en 4-procentig ökning på aktiemarknaden.


CNBC rapporterar att det inte måste bli som JP Morgan-experten varnar, utan att Donald Trumps kamp för en mer balanserad handel faktiskt kan hjälpa USA:s ekonomi i förlängningen.


Så sent som i april minskade landets handelsunderskott till sin lägsta nivå på sju månader, enligt CNBC.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST