Amazon, med vd Jeff Bezos, gör något inget större digitalt bolag tidigare gjort. Fotograf: Wikimedia, AP (montage)

Amazon bryter ny mark – köper loss rättigheter till Premier League

Det råder inga tvivel om att e-handelsjätten Amazon är i full färd med att diversifiera verksamheten till en rad nya branscher och områden. Nu står det klart att Amazon har köpt rättigheter till självaste Premier League.

Upplägget innebär att Amazon visar två fulla omgångar matcher per säsong – 20 matcher – med start från 2019. Totalt gäller det 60 matcher.

Matcherna blir tillgängliga via tjänsten Amazon Prime Video utan kostnad för användaren – kunden betalar cirka 13 dollar per månad för Prime-tjänsten.

Med tanke på att resterande Premier League-rättigheter är uppdelade mellan Sky och BT utgör Amazon-satsningen naturligtvis ett hot mot bolagen, enligt Bloomberg.

Köpet innebär första gången en större digital aktör har gett sig in i marknaden för brittiska fotbollsligan.

Vad Amazon betalade för rättigheterna är inte känt, men i februari köpte Sky och BT ett första rättighetspaket med fler matcher för åren 2019-2022 för 4,46 miljarder pund, klart lägre än de 5,1 miljarder som föregående auktion drog in.

Rättigheter är dock inte helt jungfrulig mark för Amazon, utan e-handelsjätten har köpt rättigheter till ATP-tennisen och amerikansk fotboll – National Football League, NFL.

Premier League är dock den mesta sedda ligan i världen oavsett sport.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST