Fotograf: Pixabay

Ikea-experten: I framtidens hem finns inget kök – här kommer vi laga mat istället

Köket som vi känner det är snart ett minne blott, enligt Ikea-experten.

Köket anses av många utgöra hemmets hjärta. Det är här familjen samlas och umgås.

Möbeljätten Ikea tror trots detta att det traditionella köket snart är historia – istället för kök kommer vi att ha gemensamma matlagningsutrymmen som vi delar med personer utanför den egna familjen.

Idén presenterats av Ikea Australiens kommunikations- och designchef Tiffany Buckins under eventet ”Vivid Sydney”. Det skriver Business Insider.

Resonemanget är enkelt: Urbaniseringen leder till att utrymmet i våra städer krymper och därför måste utnyttjas smartare. Det i sin tur utmanar allas vår livsstil och gör att vi måste hitta nya och smartare livsstilar för att anpassa oss.

Urbaniseringen leder även till att det genomsnittliga hemmet blir allt mindre.

I många hyres- och bostadsrätter delas redan tvättstugan, och en utfasning av det privata köket skulle därför kunna bli nästa logiska steg, enligt Tiffany Buckins.

”I framtiden kanske du inte behöver ett kök eftersom du kan gå till ett gemensamt utrymme för att laga din mat, eller värma din färdigmat”, poängterade Tiffany Buckins till News.com.au.

Tendenser som tyder på detta kan redan ses menar Tiffany Buckins, fast på en liten skala. Allt fler nyttjar utrymmen utanför hemmets fyra väggar för aktiviteter som traditionellt ägt rum inom hemmets fyra väggar, och linjen mellan hemmet och gemensamma utrymmen blir alltmer suddig.

Möbeljätten har själv genomfört en undersökning för att försöka förstå vad det är som folk egentligen definierar som sitt hem. Bara 7 procent av de tillfrågade svarade då att de såg sitt hem som en specifik plats. 40 procent svarade att deras bostadsområde var en del av deras hem, och 42 procent menade att de kände sig mer hemma utanför sitt hem än i det.

Tiffany Buckings menar att vi redan har flyttat tv-tittandet från soffan och tagit det med oss på bussar och tåg, att det lokala kaféet är platsen där vi socialiserar och att hemmakontoret redan ersatts av gemensamma arbetsutrymmen. Att framtidens kök tillägnas fler personer än bara familjen skulle därför vara en logisk utveckling för att möta urbaniseringens utmaningar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST