Fotograf: Pixabay

Ikea-experten: I framtidens hem finns inget kök – här kommer vi laga mat istället

Köket som vi känner det är snart ett minne blott, enligt Ikea-experten.

Köket anses av många utgöra hemmets hjärta. Det är här familjen samlas och umgås.

Möbeljätten Ikea tror trots detta att det traditionella köket snart är historia – istället för kök kommer vi att ha gemensamma matlagningsutrymmen som vi delar med personer utanför den egna familjen.

Idén presenterats av Ikea Australiens kommunikations- och designchef Tiffany Buckins under eventet ”Vivid Sydney”. Det skriver Business Insider.

Resonemanget är enkelt: Urbaniseringen leder till att utrymmet i våra städer krymper och därför måste utnyttjas smartare. Det i sin tur utmanar allas vår livsstil och gör att vi måste hitta nya och smartare livsstilar för att anpassa oss.

Urbaniseringen leder även till att det genomsnittliga hemmet blir allt mindre.

I många hyres- och bostadsrätter delas redan tvättstugan, och en utfasning av det privata köket skulle därför kunna bli nästa logiska steg, enligt Tiffany Buckins.

”I framtiden kanske du inte behöver ett kök eftersom du kan gå till ett gemensamt utrymme för att laga din mat, eller värma din färdigmat”, poängterade Tiffany Buckins till News.com.au.

Tendenser som tyder på detta kan redan ses menar Tiffany Buckins, fast på en liten skala. Allt fler nyttjar utrymmen utanför hemmets fyra väggar för aktiviteter som traditionellt ägt rum inom hemmets fyra väggar, och linjen mellan hemmet och gemensamma utrymmen blir alltmer suddig.

Möbeljätten har själv genomfört en undersökning för att försöka förstå vad det är som folk egentligen definierar som sitt hem. Bara 7 procent av de tillfrågade svarade då att de såg sitt hem som en specifik plats. 40 procent svarade att deras bostadsområde var en del av deras hem, och 42 procent menade att de kände sig mer hemma utanför sitt hem än i det.

Tiffany Buckings menar att vi redan har flyttat tv-tittandet från soffan och tagit det med oss på bussar och tåg, att det lokala kaféet är platsen där vi socialiserar och att hemmakontoret redan ersatts av gemensamma arbetsutrymmen. Att framtidens kök tillägnas fler personer än bara familjen skulle därför vara en logisk utveckling för att möta urbaniseringens utmaningar.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Nätverk av daytraders misstänks manipulera kurser i stora svenska aktier
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  5. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant