Tidigare Amazon-chefen: Därför kommer appar och hemsidor dö ut inom 5 år

Glöm nätshopping på webben – i framtiden är det meddelanden och röstassistans som gäller. Det menar före detta Amazon-chefen Alex Spinelli.

Nästan alla webbsidor och appar kommer att försvinna redan inom fem år. Många av de ärenden vi har på nätet kommer istället att tas om hand via meddelande- och röstplattformar likt Whatsapp, Imessage och Amazons Alexa, säger Alex Spinelli i en intervju med Business Insider.

”Hela app-röran är en enda djungel. Jag har 127 appar på min telefon som konstant behöver uppdateras. Man hänger inte med längre.”

Han arbetade på Amazon i fem år, bland annat som global chef för Alexa OS, operativsystemet bakom Amazons berömda röstassistent. I dag är han chefstekniker på LivePerson – ett bolag som arbetar med att flytta stora varumärkens analoga röstsamtal till digitala meddelanden och botar.

”Vår tes är att konversation är det mest naturliga sättet att interagera med varumärken. Det kommer också bli det dominerande sättet människor interagerar på i sina digitala liv”, säger Alex Spinelli.

Framtidens e-handelsshopping kommer enligt hans vision fortfarande att involvera skärmar. Spinell ser framför sig en karusell av föremål som dyker upp i skärmens nederkant. Den hjälper nätshopparen att navigera för att sedan klicka hem önskade inköp.

Betalning sker direkt via ett system ska som liknas vid Apple Pay – alltsammans genom ett chattfönster, spår Spinelli.

Apple och Google är redan på bollen när det kommer till denna utveckling. Apple Business Chat, som lanserades förra året är en tjänst som låter kunder hitta varumärken på Imessage för att sedan kunna interagera med dem genom att kunna göra allt från att boka en tid till att genomföra ett köp. Även Googles Android har ett liknande alternativ.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST