Tidigare Amazon-chefen: Därför kommer appar och hemsidor dö ut inom 5 år

Glöm nätshopping på webben – i framtiden är det meddelanden och röstassistans som gäller. Det menar före detta Amazon-chefen Alex Spinelli.

Nästan alla webbsidor och appar kommer att försvinna redan inom fem år. Många av de ärenden vi har på nätet kommer istället att tas om hand via meddelande- och röstplattformar likt Whatsapp, Imessage och Amazons Alexa, säger Alex Spinelli i en intervju med Business Insider.

”Hela app-röran är en enda djungel. Jag har 127 appar på min telefon som konstant behöver uppdateras. Man hänger inte med längre.”

Han arbetade på Amazon i fem år, bland annat som global chef för Alexa OS, operativsystemet bakom Amazons berömda röstassistent. I dag är han chefstekniker på LivePerson – ett bolag som arbetar med att flytta stora varumärkens analoga röstsamtal till digitala meddelanden och botar.

”Vår tes är att konversation är det mest naturliga sättet att interagera med varumärken. Det kommer också bli det dominerande sättet människor interagerar på i sina digitala liv”, säger Alex Spinelli.

Framtidens e-handelsshopping kommer enligt hans vision fortfarande att involvera skärmar. Spinell ser framför sig en karusell av föremål som dyker upp i skärmens nederkant. Den hjälper nätshopparen att navigera för att sedan klicka hem önskade inköp.

Betalning sker direkt via ett system ska som liknas vid Apple Pay – alltsammans genom ett chattfönster, spår Spinelli.

Apple och Google är redan på bollen när det kommer till denna utveckling. Apple Business Chat, som lanserades förra året är en tjänst som låter kunder hitta varumärken på Imessage för att sedan kunna interagera med dem genom att kunna göra allt från att boka en tid till att genomföra ett köp. Även Googles Android har ett liknande alternativ.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Bud på småbolaget får aktien att tokrusa – när börsen hankar sig över nollan
  5. Greta spränger drömgräns, skrotat BNP-mått och världens viktigaste affärsidéer – har du koll på vad som hänt i VA:s värld?
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes
  5. ”Digitala uppstickare snor kunderna – medan storbankerna kliar sig i huvudet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.