Atari-grundaren var med och skapade arkadspelet Pong som lanserades år 1972. Fotograf: Pixabay

En av videospelsindustrins urfäder som skapade klassikern Pong är död

Samuel ”Ted” Dabney, medgrundare till Atari och en av pionjärerna i skapandet av den moderna videospelsindustrin, har dött.

Han avled i sviterna av matstrupscancer i sitt hem i Clearlake, Kalifornien, den 26 maj. Det har hans fru uppgett till The New York Times.

Ted Dabney var en elingenjör som tillsammans med kollegan Nolan Bushnell grundade Atari i början av 1970-talet.

Efter ett initialt misslyckande med första spelet Computer Space kom nästa produkt från Atari, arkadspelet Pong, att bli rena motsatsen. Spelet blev så pass enormt att det vid en viss tidpunkt spelades på 35 000 spelautomater runt om på pubar och arkadställen i USA.

På grund av senare meningsskiljaktigheter mellan Ted Dabney och Nolan Bushnell kom den förra att lämna bolaget 1973. Nolan Bushnell blev senare själv borttvingad från Atari 1978 efter att han haft samma problem med bolagets nya ägare, Warner Communications.

Senare i livet kom Ted Dabney att ägna sig åt att driva en livsmedelsbutik och en deli. 2016 blev hans hem förstört i samband med Clayton-bränderna i Kalifornien.

Ted Dabney blev 81 år gammal.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.