Fotograf: Unsplash

Köptipset: Aktien som klättrat 50% i år ska upp ännu mer

Ett av börsens bästa tillväxtcase lockar till köp.

Köp Absolent, sälj Genmab och teckna NCAB samt Midsummer. De råden ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

Affärsvärlden spår att First North-listade Absolent har mer att ge efter kursrallyt som följde en stark rapport för det första kvartalet.

Omsättningen ökade då med 26 procent, varav 16 procent organiskt. Rörelsevinsten på ebita-nivå, som exkluderar goodwill-avskrivningar, ökade med nära 37 procent och ebita-marginalen steg till 22,5 procent.

Tidningen skriver att Absolent är ett höglönsamt tillväxtbolag som dessutom sitter med en urstark balansräkning med omkring 100 miljoner i nettokassa. Förutsättningarna för att fortsätta växa även via förvärv är således mycket goda, menar tidningen.

En säljrekommendation delas däremot ut till danska cancermedicinutvecklaren Genmab, som rasade omkring 20 procent under måndagen efter att bolaget under helgen tillsammans med partnern, amerikanska Janssen, stoppat en kombinationsstudie med cancerläkemedlet Darzalex och Tecentriq mot behandling av icke-småcellig lungcancer.

Tidningen skriver att 2018 inte ser ut att bli särskilt lyckat då bolagets intäkter ökat mycket måttligt under det första kvartalet.

Sälj aktien och köp tillbaka den på lägre nivåer, kring 810 danska kronor, lyder rådet. Onsdagens notering var 987:80 danska kronor.

Affärsvärlden ger rekommendationen teckna till NCAB, en underleverantör till elektronikindustrin som värderas till 1,3 miljarder kronor, om noteringen går enligt plan. Aktien erbjuds till det fasta priset 75 kronor.

Tidningen menar att aktien är rimligt prissatt och att det bör finnas en uppsida. Positivt är att bland annat Tredje och Fjärde AP-fonden går in som ankarinvestare och att R12 behåller cirka 22 procent, menar Affärsvärlden.

Rekommendationen teckna gäller även för solcellsföretaget Midsummer, som främst säljer maskiner för produktion av solpaneler.

Intäkterna har på senare år ungefär dubblats årligen och affärsmodellen där kunder betalar in i förskott gör expansionen kapitallätt. Lönsamheten nådde 2017 till 36 procents ebitda-marginal och 22 procents rörelsemarginal.

Det finns dock en elefant i rummet, skriver tidningen. 70 procent av omsättningen hämtas in via Sunflare, affärspartnern för Kina- och USA-marknaderna, som även blivit Midsummers största aktieägare. Sunflares USA-del helägs av den numera USA-baserade entreprenörsfamiljen Gao, bekräftar Midsummer enligt tidningen.

Det som oroar Affärsvärlden är bristen på transparens kring Sunflares Kina-fabriker, dit maskinerna beställs.

Affärsvärlden anser att Midsummer är en högrisknotering värd att teckna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST