Fotograf: Stefan Gustafsson/TT

Svenske miljardärens utlovade belöning på 45 miljoner för att skapa FN 2.0 blev inte ens hälften så mycket: ”Det fanns ingen klockren vinnare”

Placeringslegendaren Laszlo Szombatfalvy har nu delat ut pris till potentiella världsförbättrare i sin tävling New Shape Prize. Det blev tre stycken istället för en, som får dela på en mindre prissumma än vad som utlovats.

Den ungerskfödde aktielegenden Laszlo Szombatfalvy delade på torsdagskvällen ut priserna i sin tävling New Shape Prize i samband med en gala på Münchenbryggeriet. Men han var inte helt nöjd.

”De största hoten mot mänskligheten är sprungna ur världssamhällets oförmåga att hantera dem. Vi tror dock att den mänskliga uppfinningsrikedom som hjälpt oss utrota sjukdomar, stabilisera hålet i ozonskiktet och till viss del avhjälpt fattigdom, kan – om den riktas rätt – även hjälpa oss att hitta en bättre modell för att säkra en acceptabel levnadsmiljö för framtida generationer”, sade aktielegenden Laszlo Szombatfalvy till Veckans Affärer i samband med lanseringen av New Shape Prize i november 2016.

Genom tävlingen ville Laszlo Szombatfalvy utmana tänkare över hela världen – individer, lärosäten, nätverk, företag och organisationer – att presentera en modell för ett nytt globalt styre som kan hantera vår tids största utmaningar såsom klimatförändring, miljöförstöring, massförstörelsevapen, extrem fattigdom och fortsatt snabb befolkningstillväxt.

Igår kväll, vid en fullsatt gala på Münchenbryggeriet i Stockholm, var det final. Stämningen bland de cirka 350 gästerna från jordens alla hörn var hög och Laszlo Szombatfalvy själv var förväntansfull.

Bland ett stort antal bidrag från hela världen hade en jury sållat fram 14 finalister som kom till Stockholm för att under två dagar stöta och blöta sina idéer med varandra i en workshop.

Men istället för en vinnare som skulle få motta den rekordstora prissumman om 5 miljoner dollar (motsvarande cirka 45 miljoner svenska kronor) utsåg juryn tre vinnare som fick 600 000 dollar var.

”Det fanns ingen klockren vinnare så vi valde att plocka fram tre bidrag och jobba vidare med deras idéer”, säger Laszlo Szombatfalvy till Veckans Affärer.

I november, i samband med fredskonferensen Paris Peace Forum, kommer de mest lovande idéerna att presenteras, berättar han.

De tre idéerna som prisades sträckte sig över allt från att med hjälp av AI och blockkedjeteknik decentralisera det globala styret till att skapa ett FN som jobbar tätt tillsammans med frivilligorganisationer och unga människor.

Här är de tre vinnarna:

•    "Global Governance and the Emergence of Global Institutions for the 21st Century"

Ett reformerat FN där generalförsamlingen väljs direkt av folket samt en andra kammare som fokuserar på civilsamhället.

•    "A truly global partnership - helping the UN to do itself out of a job"

Ett mycket tätare samarbete mellan FN, frivilligorganisationer och unga talanger för att bättre ta hand om alla idéer, initiativ och kreativitet som finns i samhället.

•    “AI-supported global governance through bottom-up deliberation"

Att med hjälp av AI och blockkedjeteknik decentralisera den globala styrningen, ett underifrån och upp perspektiv.

Laszlo Szombatfalvy (i mitten) tillsammans med vinnarna.

Läs även: Han flydde från kriget och blev miljardär - nu ska han rädda världen


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Aktierna som rusar och rasar i onsdagens rapportbonanza
  4. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  5. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Här är Sveriges 10 hetaste arbetsgivare just nu – som alla vill jobba för
  5. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.