Fotograf: Pleo (collage)

Kinnevik gör jättesatsning i dansk uppstickare – ska ta ”smarta företagskorten” till Sverige

Pleo gör det enkelt att dela ut kort till anställda. Nu pumpar Kinnevik in miljoner i danska startupen – som ska ta de smarta företagskorten till Sverige.

Danska fintechbolaget Pleo annonserar idag en jätterunda på omkring 140 miljoner kronor som leds av svenska invesmentbolaget Kinnevik, som står för hälften av kapitalet.

Även tidigare investerarna Creandum, Seedcamp och Founders deltar i Serie A-rundan, som tar Pleos sammanlagda resta kapital till omkring 200 miljoner.

Sedan det grundades 2015, har Pleo blivit en av Danmarks största fintech-succéer.

Det Köpenhamnsbaserade bolaget har utvecklat ett företagskort som är enkel att distribuera bland de anställda. Korten är kopplade till en mjukvara som automatiserar rapportering av kvitton och kategorisering av kostnadsställen med mera, vilket enligt Pleo resulterar i mindre krångel för de anställda samt mer kontroll över ekonomin hos ledarskapet.  

Pleos erbjudande har hittills bara varit tillgängligt i Danmark och Storbritannien, där man har 1 500 betalande kunder efter drygt ett års aktivitet. Förutom produktutveckling ska finansieringen användas för att skala upp i Europa.

Bolagets grundare och vd Jeppe Rindom välkomnar Kinnevik och det ”långtidsperspektiv” som han säger att bolaget utmärkt sig med. I samband med rundan kliver Kinneviks Andreas Bernström in i Pleos styrelse. Bernström är sedan tidigare bland annat styrelseordförande i svenska betalbolaget Trustly och styrelsemedlem i Qliro.

”Vi är jätteglada över att sluta upp med [hela Pleo-teamet]. [..] Vi ser fram emot att stötta deras resa på lång sikt och ser fram emot att lansera på nya marknader för att bli en Europeisk marknadsledare”, säger Bernström i ett pressmeddelande.

Pleo ska växa sitt team från 50 till omkring 200 anställda på drygt ett år. Bolagets grundare Jeppe Rindom (t.v.) och Niccolo Perra, liggande.

Förutom Tyskland och Holland blir Norden ett stort fokus för fortsatt expansion, vilket Kinnevik tveklöst kommer att hjälpa till med.

Än så länge har Pleo växt mest genom att tillgodose startups och medelstora bolag med sin lösning. Men framöver tänker man satsa på att även erövra etablerade bolag med uppemot 1 000 anställda, säger Jeppe Rindom till VA.

”Kraven på ett bolags redovisning och ekonomistyrning ökar exponentiellt i takt med tillväxten. Därför investerar vi nu mycket för att tackla saker som har med t ex beskattning och internationell verksamhet att göra”, säger Rindom, som grundade Pleo tillsammans med Niccolo Perra. Båda var tidigare anställda hos danska fintechsuccén Tradeshift.

Även om Pleo gjort sig känd genom sina Mastercard-kort och den effekt de har på de anställdas vardag, är bolagets mission att bli en heltäckande tjänsteleverantör för allt som har med kundernas utgifter att göra, ”oavsett om betalningen sker med ett betalkort eller ett mikrochip i din arm”, säger Rindom.

För att synkronisera medarbetarnas utgifter i bolagets redovisning, är Pleo i dagsläget integrerat med stora redovisningssystem som Xero och Sage. Rindom säger att storbankerna är oförmögna att erbjuda en lika omfattande automatisering av ekonomin idag.

Men den allra största nyttan som Pleo för med sig till bolagen, menar Rindom, är ett ökat tillit till de anställda som resultatet av en decentralisering av den dagliga ekonomin. 

Det är också ett område där Norden redan är framstående, enligt vd:n.

”Sverige och Danmark är relativt lika när det handlar om dessa trender, och när det handlar om att skapa tillit hos arbetare och göra dem mer effektiva.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST