Fotograf: AP, Amazon (montage)

Elon Musk hyllar böcker av svenska tänkare som måsteläsning

Nya böcker av svenskar har gjort stort intryck på superentreprenören.

Trots sina många affärsprojekt tar Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk sig tid att läsa böcker. Han menar att läsning hjälper honom lyckas i andra sammanhang.

Det skriver Business Insider som djupdykt i Musks tidigare intervjuer och sociala medier-uppdateringar i jakt på boktips. Resultatet är en lista med 11 böcker som superentreprenören tycker att alla borde läsa.

Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien är en av hans absoluta favoriter som inspirerat honom att bli den person han är i dag. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams gjorde även den ett outplånligt intryck på Musk som tonåring i Sydafrika.

Svenske Oxford-professorn Nick Boström tycks också ha format hans världsbild. I den nya boken Superintelligence hävdar Boström att tillräckligt intelligenta maskiner skulle kunna förbättra den egna förmågan snabbare än människan och därmed utgöra ett hot mot vår existens.

Den borde alla läsa för att förstå varför riskerna med AI, enligt Musk – som tidigare sagt sig vara mer rädd för AI än för kärnvapen.

VA intervjuade Boström i samband med boksläppet. Hans skarpa varning var att AI kan bli mänsklighetens sista innovation.

”Det kommer att kunna uppfinna alla världens nya teknologier på egen hand.”

Läs mer: Svenske Oxford-professorn har fått världens ledare att vakna inför AI-hotet: "Det kan bli vår sista innovation"

Ytterligare en svensk favorit i Musks bokhylla är Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence av Max Tegmark.

Boken som kom ut förra året är också på temat AI, men till skillnad från Boströms verk handlar den om hur teknologin kan förbättra mänskligheten. Det är en av få böcker Musk gillar som ser AI som en positiv och inte ondskefull kraft, skriver Business Insider.

Max Tegmark är civilekonomen från Stockholm som inledde sin forskarbana vid Handelshögskolan och numera är professor vid prestigefyllda amerikanska universitetet MIT.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. H&M tar upp kampen med Ikea – här är deras nya möbelsatsning
  2. McDonalds skrotar plastsugrören i en av kedjans största marknader – och Norden står näst på tur
  3. Förvaltaren: Dags att sälja kursraketen som tokhaussas av marknaden
  4. Storbanken: Bopriserna kommer fortsätta dyka
  5. Elon Musk hånar blankarna i Tesla: Deras korta positioner ”exploderar” inom 3 veckor
  1. Nu störtdyker försäljningen av bostäder i Stockholm
  2. Idag slog H&M:s senaste satsning AFound upp dörrarna – här är VA:s dom
  3. Den här skräckinjagande grafen visar hur Sveriges BNP riskerar att falla fritt i år
  4. Efter 100 000 simuleringar: AI har svaret på vem som vinner fotbolls-VM – och det är inte Tyskland
  5. H&M-aktien faller tungt på börsen idag – det här är anledningen

För dig som prenumerant