Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Bokrasch redan inom 1 år – om inte de här sakerna görs nu”

Tidigare banktoppar varnar för katastrofscenario om inte politiker och myndigheter agerar.

För att undvika en finanskris och fastighetskrasch är det dags för Riksbanken att börja höja räntan samtidigt som Finansinspektionen bör begränsa bankernas utländska upplåning. Det är några av de åtgärder som förs fram av bland annat Swedbanks före detta koncernchef och ordförande Göran Collert i en debattartikel i SvD.

"Inte bara myndigheter och investerare utan också politikerna måste agera och de måste agera nu för efter valet kan det vara för sent. De har ungefär ett år på sig innan de tvingas ta hand om en finanskris, som blir värre än den, som vi med stora ansträngningar klarade oss igenom för 20 år sedan."

Förutom Göran Collert är debattartikeln signerad Sverker Lerheden, styrelseordförande i Masmästaren fastigheter AB, samt Roland Petersson som tidigare varit IR-ansvarig i Swedbank.

Trion menar att trots att bostadsmarknaden i Stockholm har kylts ner under senare tid så finns det många likheter med finans- och fastighetskrisen på 1990-talet. Byggandet då precis som nu är rekordhögt och arbetslösheten är låg.

En stor skillnad är dock prisnivåerna – uppemot 120 000 kr för en kvadratmeter nyproduktion är oöverkomligt för den stora massan.

”Branschen har byggt för välbesuttna människor med höga inkomster och/eller med stora förmögenheter. Miljonärerna och miljonärernas barn börjar ta slut”, skriver debattörerna.

Bostadsprojekt har fram tills nu lätt kunnat finansieras med fastighetsobligationer med låga räntor samt preferensaktier, trots bankernas restriktiva utlåning.

Men festen kan snart vara över. ”Högst sannolikt” kommer flera bolag tvingas ställa in betalningarna, enligt banktopparna.

”Det är en återkomst av så kallade subprimelån. Vid en rejäl sättning av fastighetsmarknaden kommer troligen ägare av fastighetsobligationer att kräva inlösen vid löptidens slut.”

Läs även: Tvärstopp för nyproduktioner – nu väntar byggkris i höst


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Vice vd:n som pausar karriären för att bli 'skibum' i Alperna: ”Har fått mig att bli en lyckligare människa”
  2. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  3. Topp 10: Hetaste köplägena på Nordens börser just nu
  4. Domen: Här är bristerna som gör att Tesla Model 3 ratas av inflytelserika Consumer Reports
  5. Larver har blivit ny miljardindustri – riskkapitalister kastar pengar efter bolaget som ska säkra framtidens mat
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  3. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  4. FI övervägde att dra in tillståndet för Avanza Pension – som istället varnas och bötfälls
  5. Två styrelseledamöter köper aktier i Swedbank

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.