Fotograf: Pixabay

Tvärstopp för nyproduktioner – nu väntar byggkris i höst

Det är svårt att sälja nyproducerade bostadsrätter i storstäderna – och i höst väntar en byggkris i Sverige. 

Under årets första kvartal har 1 137 bostadsrätter sålts av de tio börsnoterade byggbolagen i Sverige jämfört med 2 739 lägenheter under samma period förra året, visar statistik som SVT tagit del av. Det innebär en minskning med 58 procent.

Samtidigt börjar flera nybyggen bli klara.

”Hösten kommer att bli besvärlig”, säger Lennart Weiss som är kommersiell direktör på Veidekke till tv-kanalen.

Han uppger att man dessvärre måste räkna med att det blir uppsägningar i branschen som helhet. Veidekke-direktören räknar också med att flera små aktörer kommer att slås ut. Han tror nämligen att det väntar en lång lågkonjunktur.

Samtidigt rapporterar DI.se att priserna har sänkts på runt 8 procent av alla Stockholms nyproducerade lägenheter – i vissa fall har det rört sig om prissänkningar på upp till 30 procent. Detta enligt statistik från Booli.

Byggbolagen JM, Besqab, Peab och Skanska har all prissänkt flera bostadsprojekt i Stockholm. Även i Göteborg sjunker priserna på nyproducerat, enligt DI.

”Många av de projekt som nu sänks har prissatts tidigare när man kanske räknade med att den uppåtgående trenden på bostadsmarknaden skulle fortsätta”, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion vid Fastighetsbyrån, till DI.

Nordea tror  att bostadsinvesteringarna sjunker med 30 procent fram till år 2019. Det i sin tur kommer att kyla av den svenska ekonomin.

Nedgången i efterfrågan rör främst dyrare bostadsrätter. SVT lyfter upp att Tobin Properties och Oscar Properties har det svårast.

Läs även: JM tvingas sänka priser på bostäder i Stockholm


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.