Internetkändisen Grumpy Cat. Fotograf: Friskies

Reddit-grundarens heta teori: Därför är katter fyra gånger så populära på internet som människans bästa vän hunden

En enkel Google-sökning visar att ordet ”cat” är fyra gånger så vanligt som ordet ”dog”. Nu anser internetgurun tillika medgrundaren av den sociala nyhetssidan Reddit, Alexis Ohanian, att han har utvecklat en idiotsäker teori om varför det är på just det viset. 

En enkel Google-sökning på ordet ”cat” ger nära 2,2 miljarder träffar, medan en liknande sökning på ordet ”dog” ger drygt 550 miljoner träffar.

Det vill säga: katter är nära fyra gånger så vanliga på internet som hundar.

Men hur kommer det sig egentligen att katter tycks vara så mycket mer populära på internet med tanke på att hunden faktiskt anses vara människans bästa vän?

Under ett samtal med Fortune framgår det att medgrundaren av den sociala nyhetstjänsten Reddit, Alexis Ohanian, anser sig ha utvecklat en idiotsäker teori om varför det är på det viset.

Fortune konstaterar att teorin känns så träffsäker att det nästan ”gör ont att inte ha kommit på den själv”.

Enkelt förklarat går Ohanians teori ut på att till skillnad från hundägare, som ju måste rasta sina husdjur i offentligheten med jämna mellanrum, har det ända fram tills internet såg dagens ljus inte funnits något naturlig väg för liknande konversationsmöjligheter att uppstå kattägare emellan.

”Orsaken till att katter är så populära på internet är att kattägare aldrig får associera sig med eller hänga med andra kattägare och göra kattägar-saker”, säger Alexis Ohanian till Fortune.

Och när internet såg dagens ljus blev det plötsligt möjligt att bombardera världen med filmer och bilder på sina älskade katter.

Därmed kan man också säga att internet skapade ett helt nytt utrymme att visa social tillhörighet för katter, enligt Alexis Ohanian.

Han sadlade om till riskkapitalist efter att ha lämnat Reddit i februari, och i samband med det föll han handlöst för spelet Cryptokitties – ett av världens första blockchain-baserade spel, där användare kan köpa, sälja och föda upp virtuella katter.

Idag äger Alexis Ohanian flera digitala kattungar, och enligt CNBC har Cryptokitties blivit så pass populärt bland kryptovaluta-entusiaster världen över att vissa exklusiva digitala katter till och med säljs för säljs för över 100 000 dollar styck.


Det är sprunget ur intresset för spelet som Alexis Ohanian har utvecklat sin teori om varför just internet tycks avguda allt som har med katter att göra.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST