Per H Börjesson och Ulf Geijer intar scenen på Spiltans stämma. Fotograf: August Dellert

Buffetts svenska lärjungar – så blev deras aktieklubb landets hetaste investmentbolag

”Sveriges Warren Buffett” Per H Börjesson är inne i en osannolikt pengastinn period med sitt investmentbolag Spiltan. Det firas bland en växande skara aktieägare på stämman. Framgångsreceptet? Att strunta fullständigt i en av de heligaste investeringsprinciperna.

Solen gassar utanför Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Här sitter aktieägare som rest långväga för att delta i vad som marknadsförs som ”Sveriges trevligaste årsstämma”. Många verkar gå in för att leva upp till ryktet.

Vissa har på sig matchande kräftröda pikétröjor och det dröjer inte länge förrän VA:s reporter blir introducerad till alla vid bordet.

De drar anekdoter om gemensamma upptåg från förr – från femkamper på Gröna Lund till en särskilt minnesvärd stämma i ett cirkustält. Den uppsluppna stämningen är inte konstig med tanke på omständigheterna.

I dag har de mycket att fira.

Spiltan-aktien har gått som en raket – upp 59 procent förra året – och därtill har storinnehavet Paradox precis slagit till med en kanonrapport som i ett slag höjde substansvärdet med 700 miljoner kronor.

LÄS MER: Paradox rapport får aktien att tokrusa på börsen

”Vi bor i Stockholm men egentligen är vi bönner allihopa”

Så lyder en del av manifestet för Investment AB Spiltan. Det är en udda fågel bland svenska investmentbolag som gör ett stort nummer av att vara just det. Studiekamrater från Linköpings universitet satsade sina sparpengar i en aktieklubb, som successivt utökades med släktingar och allt fler privatpersoner.

Drygt 30 år senare har bolaget växt sig så stort att det hade platsat på Stockholmsbörsens Mid Cap-lista.

Det som tidigare var årliga sammankomster i förre ordförandens trädgård sker nu i hyrda lokaler, där Spiltan-backade entreprenörer minglar med sina ägare. Den här gången fyller de Kungliga musikhögskolans Kungasal. Vid slutet av stämman tar alla ton till Spiltan-hymnen, som låter som en studentikos dryckesvisa.

I en shop säljs Spiltan-märkta ölunderlägg, handdukar, paraplyer och signerade böcker.

Foto: August Dellert

”Jag har inte koll på alla aktieägare längre”, säger Per H Börjesson, medgrundare och vd, med ett snett leende.

Kapitalistfestivalen Berkshire Hathaway i Omaha är en oundviklig parallell. Investerarlegendaren Warren Buffett är också Per H Börjessons husgud sedan mitten av 1990-talet. Han har besökt idolens stämma inte mindre än elva gånger.

Därifrån har han hämtat konceptet att göra traditionellt torftiga årsstämmor till folkfester, och även plankat souvenirshopen och en humoristisk film över året som gått.

”Enkla och sunda principer” i kombination med ett fantastiskt facit förklarar Warren Buffetts storhet, enligt Börjesson.

”Det svåra är att ha karaktären. Det är lätt att säga: köp bra bolag med ärliga ägare och en affärsidé du begriper. Men sen är det otroligt svårt att omsätta i praktiken. Det har vi hållit på med nu i 20 år och i alla fall blivit lite bättre på.”

På senare år har de kunnat stoltsera med avkastning i Buffett-klass. När tidningen Börsveckan i juni 2017 jämförde svenska investmentbolags avkastning på fem års sikt var Spiltan ohotad etta. En explosiv ökning av substansvärdet (enkelt förklarat: marknadsvärdet på bolaget) med 963 procent var långt över snittet för 11 investmentbolag (på 249 procent).

Det beror i princip enbart på ett enda innehav – dataspelsbolaget Paradox, som Spiltan äger sedan 2010 och gick till börsen 2016, är en sagolik framgång.

Efter att ha dubblat kursen på mindre än ett år står nu Paradox för omkring 80 procent av portföljen. Att ett bolag väger så tungt är extremt. Det går helt emot principen om riskspridning, som är ett grundfundament i portföljteori.

Genidrag eller vansinne?

På den punkten går åsikterna isär. Avanzas sparekonom Johanna Kull konstaterar att det med facit i hand varit lyckosamt för Spiltan.

Men att koncentrera portföljen i så hög grad är inget hon rekommenderar någon.

”Den här sammansättningen är inget man kan rekommendera en småsparare. Man kan inte heller längre kalla Spiltan för ett diversifierat investmentbolag, utan du får Paradox och strössel”, säger hon.

Det är viktigt att förstå vad man köper – med betoning på Paradox – för den som sneglar på Spiltan-aktien, fortsätter hon. Spiltan handlas av kostnadsskäl inte på börsen, utan på den så kallade Alternativa listan en gång i månaden.

Strösslet, som Johanna Kull kallar resten av portföljen, är en brokig skara bolag. Hit hör uppstickarfondbolaget Spiltan Fonder, prylsajten Coolstuff, restaurangkedjan Boulebar och Pepins – en marknadsplats för gräsrotsfinansiering.

På den sistnämnda plattformen går Spiltan även in med en minoritetspost i alla nya bolag.

”Vill man ha tillväxt måste man våga satsa lite grann på nya spännande bolag. Vi pratar mycket om Warren Buffett men gör avsteg från hans strategi. Vi har sagt att 5-10 procent ska vara i tillväxtbolag, som till exempel Pepins", säger Per H Börjesson.

Den gemensamma nämnaren för samtliga innehav är att de drivs av duktiga entreprenörer, fortsätter vd:n. Han betonar att Spiltan är en långsiktig, aktiv ägare. I 15-20 bolag har de representation i styrelsen.

Vurmen för tillväxtbolag har inte alltid varit lyckosam. Spiltan gjorde en uppmärksammad investering i Fingerprint Cards för två år sedan, som sedan dess kollapsat på börsen.

Per H Börjesson minns även misstag i samband med IT-haussen vid millennieskiftet.  

”Då investerade vi i alldeles för tidiga faser”, säger han.

Foto: August Dellert

Under en frågestund pressas Per H Börjesson och ordförande Ulf Geijer av Börspodden-duon John Skogman och Johan Isaksson om det inte är dags att minska på Paradox-innehavet. De ger inga klara besked.

För Veckans Affärer utvecklar Per H Börjesson:

”Vi tror fortfarande på bolaget och är en långsiktig ägare. Men det är klart att vi kan sälja delar av innehavet. Det är naturligt. Vi har anställt nya investment managers och gör nya affärer, och då kommer väl andelen Paradox att minska. Det är det som är planen.”

Han fortsätter:

”Det vanligaste misstaget är att man säljer bra bolag för tidigt. Det har vi gjort ett antal gånger, men inte med Paradox.”

Är diversifiering överskattat?

”Nja, men man kan tumma på regeln om man vet att det är en spännande bransch som växer jättemycket eller bolaget har en jättebra affärsmodell. Ur riskspridningssynpunkt hade vi kunnat satsa på skog och annat som har mindre risk. Vi har ju även några stabilare bolag. Men med tanke på tillväxtpotential och bransch är Paradox svårslaget. Jag tror inte vi kan hitta något annat bolag som har samma potential.”

LÄS ÄVEN: De 12 bästa citaten från Warren Buffett under stämman


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.