Fotograf: Pixabay

Doldisen inom Wallenbergssfären tar plats i rampljuset – lägger miljardbud på Zound

Marc Wallenberg ska enligt uppgifter ha lagt ett bud på hörlursbolaget Zound.

En grupp investerare med Marc Wallenberg i spetsen har lagt ett indikativt bud på lur- och högtalarbolaget Zound, känt för sina Marshall- och Plattan-hörlurar. Värderingen ska enligt Di Digital, som hänvisar till flera oberoende källor, ligga på mellan 1,5 och 2,0 miljarder.

Bakgrunden till budet ska enligt uppgifter vara en pågående maktstrid mellan grundaren Konrad Bergström och storägaren Tommy Jacobsson. Bergström ska vara den som tagit upp kampen om makten i bolaget som han grundade 2008.

Likt den startup-grundare han är uppges hans önskan vara att satsa på att få bolaget att växa, medan agerande vd:n Pernilla Ekman är mer intresserad av lönsamhet. Det ska finnas en pågående förhandling om att få bort Konrad Bergström för gott, enligt uppgifter till Di Digital.

Det är således Konrad Bergströms bud som nu backas upp av Marc Wallenberg.

Den 32-årige Wallenbergaren är något av en doldis inom familjesfären. Marc är son till Marcus Wallenberg, ordförande i SEB, där Marc även praktiserande innan han tog sin examen i internationella relationer från University of San Diego.

Maktsfären står inför ett generationsskifte som inleddes i och med Peter Wallenbergs bortgång för drygt tre år sedan.

I samband med detta fick Marc, i likhet med sin syster Elsa, chansen att ta en plats vid varsitt styrelsebord inom imperiet. Detta för att lära sig om stiftelsernas arbete och styrelsearbete.

Då det stod klart att de accepterat positionerna pekades Marcus Wallenbergs två äldsta barn ut som några av arvtagarna till imperiet av nyhetsmagasinet Fokus. Marc agerar styrelsesuppleant i Peter Wallenbergs stiftelse, medan systern gör detsamma i Berit Wallenbergs stiftelse.

Marc har ytterligare ett syskon, Fred, som är det av de tre barnen som för tillfället jobbar närmast imperiets kärnverksamhet. Efter att Fred avslutat sina MBA-studier vid samma universitet som sin far, Georgetown i Washington, började han på Investors New York-kontor som analytiker.

Budet på Zound Industries är inte Marcs första. Han är även delägare i startupbolaget Macacos, som säljer ”superfrukter” från Amazonas.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.