Izettles kortdosor kompletterar Paypals online- och mobilfokus, skriver Business Insider i en analys. Fotograf: Izettle/Press

Analys: Paypals köp av Izettle för 19 miljarder borde oroa konkurrenterna

Med jätteköpet av Izettle får Paypal ett nytt vapen i kampen mot konkurrenterna Square, skriver Business Insider.

Amerikanska Paypals köp av svenska Izettle för 19 miljarder kronor förra veckan förvånade många. Inte minst därför att det svenska börsbolaget kort dessförinnan hade bekräftat sina börsplaner. Det verkar alltså ha gått snabbt för svenskarna och amerikanerna att komma överens.

Prislappen fick också en del att höja på ögonbrynen, eftersom den var dubbelt så stor som värdet som det förlustdrabbade Izettle väntade sig vid en börsnotering.

Läs mer: Klart: Betaljätten Paypal köper svenska fintech-bolaget Izettle för 19 miljarder

Vad var det Paypal, vars börsvärde överstiger 800 miljarder kronor, såg i Izettle som gjorde dem ivriga att göra sitt största bolagsköp hittills?

En analys i Business Insider beskriver affären som helt logisk från en strategisk synpunkt, och menar att den är dåliga nyheter för Paypals amerikanska konkurrent Square.

Medan Paypal traditionellt har riktat in sig på nät- och mobilbetalningar har Izettle med sina kortterminaler vänt sig till småföretagare. Det här gör att bolagen kompletterar varandra och stärker Paypals säljpitch till företag, skriver sajten.

Argumentet är att traditionella återförsäljare nu får en möjlighet att ta emot betalningar i olika kanaler genom samma bolag, vilket blir viktigt när allt mer av handeln rör sig ut på nätet.

Dessutom kompletterar Izettle och Paypal varandra geografiskt. Genom köpet får Paypal en butiksnärvaro på elva nya marknader, däribland Brasilien, Tyskland, Mexiko, Spanien och Sverige.

När Paypal/Izettle-lösningen väl är installerad hos återförsäljare kan fler affärer byggas ovanpå det, skriver Business Insider, och exemplifierar med att Izettle har börjat erbjuda konsumentlån som bygger på datan som samlas in genom kortterminalerna.

Sajten tar också upp att affären borde oroa Square, ett betalbolag som byggts av Twitter-grundaren Jack Dorsey och har ett börsvärde på knappt 200 miljarder kronor. Skälet är att Squares och Izettles produkter och målgrupper liknar varandra. Medan Jack Dorseys bolag dominerar i Nordamerika har Paypals nyförvärv satsat på Europa och Sydamerika.

I ett blogginlägg efter affären uppgav Izettles grundare och vd Jacob de Geer att ett av skälen till försäljningen var att bolaget skulle bli "Izettle med superkrafter". Han skrev också att Paypal och Izettle skulle arbeta tillsammans för att skala sin räckvidd och geografiska närvaro.

I analysen i Business Insider pekas USA ut som en uppenbar marknad för Izettle, eftersom det är Paypals kärnmarknad.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv
  4. Personalslakt på Fingerprint Cards: Tre av fyra får gå från Skånekontoret
  5. Här är Nordens 10 hetaste aktier just nu
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Colas nya recept för att få fart på försäljningen – cannabis
  5. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha

För dig som prenumerant