Fotograf: skeeze/Pizabay

Svenska stjärnfonden tappade 6,5 miljarder på en vecka – men nu kan det ha vänt

Den trendföljande jättefonden Lynx, som förvaltar nära 50 miljarder kronor och är delägd av svenska Brummer & Partners, hade en minst sagt tung start på 2018.

Under det första kvartalet tappade fonden 6,3 procent, enligt fondbolagets hemsida. Särskilt svettigt var det i februari, då Lynx backade hela 14,1 procent. Lejonparten av förlusterna uppkom i början av månaden i samband med att globala börser föll kraftigt.

En vecka in i februari, den 7 februari, hade fonden tappat 13,4 procent, enligt den dagliga avkastningshistoriken som presenteras på fondens hemsida.

Det förvaltade kapitalet i början av mars stod på 49,8 miljarder kronor. Det innebär att fonden i kronor räknat förlorade 6,5 miljarder första veckan i februari.

I en intervju med Dagens Industri i mitten av mars hävdade dock fondbolagets grundare och vd Svante Bergström att det fanns "en hel del som tyder på att trendföljande förvaltning har det värsta bakom sig."

Fonden har därefter repat sig. I april var Lynx upp 0,8 procent och hittills i maj är uppgången 3,8 procent. Det gör att Lynx hittills i år endast är ned 3 procent.

Kanske har vindarna vänt för Brummers jättefond. Historiskt har Brummer-fonden uppvisat imponerande avkastning. När aktiemarknader runt om i världen kollapsade 2008 så avkastade Brummer-fonden exempelvis hela 42 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST