Fotograf: skeeze/Pizabay

Svenska stjärnfonden tappade 6,5 miljarder på en vecka – men nu kan det ha vänt

Den trendföljande jättefonden Lynx, som förvaltar nära 50 miljarder kronor och är delägd av svenska Brummer & Partners, hade en minst sagt tung start på 2018.

Under det första kvartalet tappade fonden 6,3 procent, enligt fondbolagets hemsida. Särskilt svettigt var det i februari, då Lynx backade hela 14,1 procent. Lejonparten av förlusterna uppkom i början av månaden i samband med att globala börser föll kraftigt.

En vecka in i februari, den 7 februari, hade fonden tappat 13,4 procent, enligt den dagliga avkastningshistoriken som presenteras på fondens hemsida.

Det förvaltade kapitalet i början av mars stod på 49,8 miljarder kronor. Det innebär att fonden i kronor räknat förlorade 6,5 miljarder första veckan i februari.

I en intervju med Dagens Industri i mitten av mars hävdade dock fondbolagets grundare och vd Svante Bergström att det fanns "en hel del som tyder på att trendföljande förvaltning har det värsta bakom sig."

Fonden har därefter repat sig. I april var Lynx upp 0,8 procent och hittills i maj är uppgången 3,8 procent. Det gör att Lynx hittills i år endast är ned 3 procent.

Kanske har vindarna vänt för Brummers jättefond. Historiskt har Brummer-fonden uppvisat imponerande avkastning. När aktiemarknader runt om i världen kollapsade 2008 så avkastade Brummer-fonden exempelvis hela 42 procent.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Tesla-aktien tappar – efter Elon Musks ‘pedofil’-tweet
  2. AR-bolagets aktie rusar på börsen när Spiltan gör intåg
  3. Carl-Henric Svanberg har sålt hela innehavet i Hexagon
  4. Nu väntar nya rekordböter från EU för Googles Android-system
  5. Amazon-grundaren Jeff Bezos – nu världens rikaste i modern tid
  1. ’Genvägen’ till att bli mångmiljonär – franchisetagare för 7-Eleven, Pressbyrån och Burger King
  2. ”Vi står inför en revolution – gigekonomin är här för att stanna”
  3. GW:s vin sopar banan med de andra kändisvinerna – sålde för över 1,6 miljoner på fyra veckor
  4. Storvinnaren på Avanzas ras: ”Kan rasa ytterligare 70 procent”
  5. På bara 3 år har Kylie Jenner byggt en förmögenhet på 900 miljoner dollar – snart är 20-åringen världens yngsta ’self-made’ dollarmiljardär

För dig som prenumerant