Kanye Wests lyssnarsiffror ska ha manipulerats, enligt norska affärstidningen Dagens Naeringsliv. Fotograf: Youtube

Artister lämnar Tidal i protest: ”Jag hoppas att företaget dör”

Norska artister kapar banden med musiktjänsten efter uppgifter om manipulerade lyssnarsiffror.

Flera norska artister drar sig ur musikstreamingtjänsten Tidal mot bakgrund av uppgifter om manipulerade lyssnarsiffror. Det rapporterar norska E24 med hänvisning till tidningen Dagens Naeringsliv.

Dagens Naeringsliv rapporterade i onsdags med en universitetsrapport som grund att lyssnarsiffrorna för Beyoncé och Kanye West har manipulerats, i syfte att öka lyssnarintäkterna. Detta uppges ha skett på bekostnad av mindre artister.

LÄS MER: Anklagelsen: Tidal manipulerar Beyoncés lyssnarsiffror med flera hundra miljoner

"Det som hänt är helt oacceptabelt. Här pratar vi om ekonomisk brottslighet. Artister som kan ha varit en del av detta bör vara slut som artister. Jag hoppas att företaget dör", uppger Jenssen som är mest känd under artistnamnet Biosphere.

Andra norska artister såsom Ola Fløttum har valt att lämna musikstreamingtjänsten. Även det norska skivbolaget Lawo Classics meddelar att de drar sig ur Tidal.

Tidal ställer sig nekande till uppgifterna i Dagens Naeringsliv, som bygger på en rapport från det norska universitet NTNU som gjorts på uppdrag av tidningen. Sedan februari har Tidal kommunicerat utåt genom två amerikanska advokater. Advokaterna bedömer i ett uttalande att rapporten bygger på galna förutsättningar, vilket därmed leder till felaktiga slutsatser.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.