Fotograf: Tim Gouw/Unsplash

Hur produktiv du är beror på en enda egenskap – och det är något du kan lära dig

Psykologin bakom produktivitet är enklare än du tror.

Vad vi oftast föreställer oss när vi tänker på produktivitet är förmågan att få så mycket som möjligt gjort under ett visst tidsintervall.

Vad det egentligen handlar om är det du gör innan du faktiskt ska genomföra något.

Det menar i alla fall Jack Zengar och Joe Folkman, grundare av konsultbyrån Zengar/Folkman, som låtit chefer utvärdera 7000 personers produktivitetsnivå samt 48 specifika egenskaper. Det skriver Business Insider.

I studien framkom att den viktigaste egenskapen som avgör din produktivitetsnivå är förmågan att förutsäga och lösa problem.

De personer som i studien utvärderades som absolut mest produktiva kunde inte bara komma på innovativa lösningar på problem – de förutsåg även ständigt potentiella problem.

Det kan handla om att ha en plan i det fall då projektorn i ett konferensrum inte fungerar som den ska, eller då en person som sitter på information du behöver inte svarar på mail.

Joe menar att det är förmågan att ta ett steg tillbaka och säga: ”Okej, det här låter som en bra plan. Vad kommer att komma i vägen? Vad kommer att hända som sabbar vår plan?”, skriver Business Insider.

Den som förutser problem längre fram på vägen kan också börja jobba på att lösa dessa – innan problemen ens uppstått, och således bli mer produktiv.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST