Fotograf: Simon Hansen

Svenske fintech-chefen i Shanghai: ”Vi gick från ingenting till att bli störst i Kina på några år”

I veckans avsnitt av podden Big in Asia berättar Johan Uddman, vice president på fintechbolaget CashBus, om hur företaget gick från att serva några tusen personer till 10 miljoner kunder.

När Johan Uddman först kom till Shanghai 2012 stod han helt utan nätverk. Men han lyckades få ett jobb på Hunteroriental Asia som rekryterade företagsledare, och träffade därigenom grundaren av det nystartade mikrolånsbolaget CashBus på ett event.

”Vi kom bra överens och han frågade mig en dag om att börja jobba för CashBus”, säger Johan Uddman, som i dag är företagets vice president.

Vad är det ni gör på CashBus?

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

“I Kina är bankerna oftast statligt ägda och vi har ungefär en halv miljard utan historik och ingen erfarenhet av bank service eller kredithistorik. Det som var unikt med CashBus är att vi erbjöd initialt mikrolån med hjälp av en automatiserad kreditanalys. På så vis kunde vi ge ut mindre lån som när de betalades tillbaka kunde vi bygga ut tjänsteutbudet för de kunderna som betalade tillbaka.Idag ser det annorlunda ut, men det var så det började.

Hur lång tid tog det innan ni blev branschledande?

“Vi gick från ingenting till att bli störst i Kina på några år och vi gick från serva några tusen personer till 10 miljoner kunder."

Lyssna på Simon Hansens intervju med Johan Uddman:

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST