Entreprenören Kristina Roth. Fotograf: Pressbild Supershe.

Hon sålde bolaget och köpte en egen ö – där endast kvinnor är välkomna

För två år sedan drev hon ett mångmiljon-bolag i New York. Nu äger superentreprenören Kristina Roth istället en egen ö – som endast är öppen för kvinnor.

För två år sedan drev Kristina Roth ett företag, värt flera hundra miljoner kronor. Under 2016 sålde hon bolaget och köpte i slutet av förra året en privat ö i Finland, som enbart är öppen för kvinnor. Affärsidén är att erbjuda återställande retreater för hennes kvinnliga nätverk och bolaget heter Supershe. I en artikel från Business Insider Nordic berättar hon om det djärva steget.

År 2003 flyttade Kristina Roth från Tyskland till New York med två väskor i handen. Tolv år senare hade hon byggt ett konsultföretag med en årlig omsättning på 45 miljoner dollar. Under 2015 blev hennes konsultverksamhet, Matisia Consultants, dessutom nummer sju på Forbes lista över de snabbast växande bolagen med kvinnliga grundare.

Trots det ville hon göra något annat och hitta en knutpunkt för hennes, och andra kvinnors, intressen. Så som yoga, löpning, vandring och kite-surfing.

Till en början var det inte ett företag utan en gemensam bloggplattform. Så småningom byggdes det upp till ett nätverk och nu finns ön som en träffpunkt där det genomförs olika retreater. Ön ligger cirka 75 minuter från Helsingfors flygplats, i Finlands skärgård.

Innan Kristina Roth köpte ön genomförde hon retreats i den Karibiska ö-världen. Det har varit två på Hawaii, en på Turks- och Caicosöarna och en sammankomst på bolagsbossen Richard Bransons ö Necker Island, där även Virgin-grundaren själv deltog och arrangerade eventet.

Richard Branson på Supershe:s retreat (pressbild).

Supershe-nätverket består, enligt Kristina Roth, av ekonomiskt och känslomässigt självständiga kvinnor som strävar efter att vara den bästa versionen av sig själva. Ansökan är ganska enkel, ett kort formulär på några frågor där du berättar din egen historia.

"När kvinnor skriver sin historia och det relaterar till Supeshe:s DNA, är det bara att köra" säger Kristina Roth.

Säsongen börjar i juni och sträcker sig över tolv veckor. I öns fyra stugor får det plats maximalt tio personer vid varje tillfälle. Det innebär att än så länge finns det endast plats för 120 av de 6 000 befintliga Supershe-kvinnorna.

Nätverket har även blivit kritiserat för att vara alltför elitistiskt och exkluderande. Kristina Roth menar dock att alla som identifierar sig som kvinnor är välkomna att ansöka.

"Själva ön är ju elitistisk, alla kan inte köpa en egen ö, men det är bara toppen av isberget. Det finns definitivt mycket mer jag skulle vilja göra med detta", förklarar hon.