Fotograf: Mary Altaffer

Warren Buffett har svikit Wall Street åtta kvartal på raken – spänt läge inför lördagens rapport

"Oraklet från Omaha" befinner sig i ett moment 22. 

Å ena sidan har hans bolag Berkshire Hathaway inte infriat Wall Streets förväntningar under åtta kvartal på raken, å andra sidan har kassakistan svällt till 116 miljarder dollar eftersom han inte hittar någon ”munsbit” att sätta tänderna i.

Lärare, Oraklet från Omaha och en ikon.

Precis som traditionen bjuder så kommer tusentals aktieägare i Berkshire Hathaway att vallfärda till Omaha för att närvara vid bolagsstämman och få en chans att träffa den 87-årige legendariske investeraren Warren Buffett och hans gamle vapendragare 94-årige Charlie Munger, enligt Reuters.

Men medan aktieägarna väntas hylla duon för bedriften att skapa ett konglomerat som idag även omfattar hela 90-talet bolag i utlandet är nog Wall Street inte riktigt på samma festhumör.

Det beror på att Berkshire Hathaways operativa vinst, exklusive investeringar och derivat, inte har levt upp till Wall Streets förväntningar under åtta kvartal på raken.

Försäkringskostnader på miljardtals dollar som är direkt kopplade till olika orkaners framfart tycks bland annat vara en bidragande orsak till den svaga utvecklingen, enligt Reuters.

Orkanerna till trots bör ändå den svaga utvecklingen ställas i relation till att exempelvis bara 21 procent av bolagen på Standard & Poor's 500-index missar prognosen oavsett vilket kvartal man undersöker. Dessutom överträffar hela 64 procent prognoserna.

Problemen underlättas knappast av kassakistan för Berkshire Hathaway numera svällt till 116 miljarder dollar enkom för att Warren Buffett och Charlie Munger inte hittar några tillräckligt attraktiva objekt att sätta tänderna i.

På lördag ställs mycket på sin spets i och med att Berkshire Hathaway presenterar sin Q1-rapport.

Här menar Reuters att medvinden från den förbättrade amerikanska ekonomin har bidragit till ökade leveranser för tågjätten BNSF, men också gynnat verksamheter kopplade till byggmaterial och konsument.

Reuters tycker dock att det är oerhört svårt att sia om vilket resultat som Berkshire Hathaway presenterar i Q1-rapporten på lördag.

Det beror bland annat på att bolaget numera är så vildvuxet att dess tentakler spänner över alltifrån  bilförsäkringar (Geico), mobila hem (Clayton) och vindkraft (Berkshire Hathaway Energy) till cowboy-boots (Justin Brands), choklad (See's) och elektroniska matningssystem för suggor (PigTek) för att bara nämna några verksamheter.

Så sent som i förra veckan var Barclay-analytikern Jay Gelb inne på samma linje och menade att komplexiteten också ökar genom att Berkshire Hathaway inte har något större fokus på att styra sitt resultat i en sådan riktning att det lever upp till Wall Streets förväntningar.

Men trots det räknar Jay Gelb ändå med att de operativa vinsterna stiger med 45 procent i år.

Det skulle i så fall ge en rejäl skjuts åt aktiekursen som bara så sent som i tisdags stängde på 10 procent lägre än årets peak den 29 januari.

Oavsett hur det går på lördag så anser Reuters ändå att en svag utveckling under en så pass lång period som åtta kvartal på raken borde få koncernchefer vid vilket bolag som helst att låta huvuden rulla.

Parallellt tycks det ändå som att successionsordningen är säkrad i form av att Greg Abel och Ajit Jain, som numera har en tudelad roll som vice ordförande, redan håller i översynen för bolagets 90-talet verksamheter utomlands.

Vana besökare vid stämmarna tycks heller inte vara särskild bekymrade över den långa perioden av svag utveckling.

En sådan är grundaren av Lountzis Asset Management i Pennsylvania, Paul Lountzis.
Han har deltagit vid mer än 20 av Berkshire Hathaways bolagsstämmor och helgens bolagsstämma utgör inget undantag.

Enligt Reuters tycker visserligen Paul Lountzis att kvartalsresultat i endera riktning spelar en viss roll, men tittar långt hellre på hur ett bolag som Berkshire Hathaway utvecklas från ett år till ett annat.

Det innebär att även om han inte är direkt överförtjust över att bolaget idag sitter med en kassakista på hela 116 miljarder dollar så är han övertygad om att det samtidigt gör att Warren Buffett kommer att sitta i en guldsits om det exempelvis skulle uppstå så stora utmaningar i världen att tillgången på likvida medel ”torkar upp”.

En höjdare vid Taylor Hoffman Wealth Management vid Richmond i Virginia, Brandon Taylor, besöker sin sjätte bolagsstämma.

Han är heller inte särskilt orolig över att Berkshire Hathaway inte har lyckats leva upp till Wall Streets förväntningar.

”Det finns alltid något att lära. Kunskap byggs upp över tid och ju mer jag exponerar mig för investerare som är bättre än mig själv, desto bättre blir det för mig.”

Reuters rapporterar att Berkshire Hathaway till och med har skickat ut något fler biljetter till året festligheter än 2015 då man gav ut 42 000 biljetter för att kunna fira Warren Buffetts 50 år vid rodret.

Utöver det så kommer ett antal miljoner att kunna titta på legendarens dragning via Yahoo Finance.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST