Fotograf: Marcio Jose Sanchez

Tesla stäms för patentintrång – riskerar miljardsmäll

Tesla stäms av amerikanska Nikola Motor. 

Tillverkaren av vätedrivna så kallade semi-truckar, Nikola Motor, har precis lämnat in en stämningsansökan om patentintrång mot den redan hårt utsatta Nasdaq-noterade elbilstillverkaren Tesla.

Nu återstår att se om stämningsansökan får aktien för redan krisdrabbade Tesla att vandra ytterligare kräftgång - efter att bolaget som lägst noterat 252 dollar i år.

Enligt stämningsansökan från amerikanska Nikola Motor angående deras modell Nikola One anser bolaget att det påstådda intrånget motsvarar skador överstigande 2 miljarder dollar, enligt Reuters.

Den Utah-baserade tillverkaren hävdar att det har fått sex designpatent godkända av den amerikanska motsvarigheten till Patent- och registreringsverket, PRV, mellan februari och april i år.

Patenten gäller alltifrån modellens svepta vindruta, mittdörr och flygplanskropp till dess stötfångare, sidoklädsel och generella design av Nikola One, enligt Reuters.

Nu har alltså bolaget gått i taket efter Tesla-grundaren Elon Musk så sent som i november höll presskonferens om den eldrivna lastbilen Tesla Semi.

Nasdaq-noterade Tesla har haft det kämpigt på börsen under året efter låga produktionsvolymer på grund av brist på kapital och sedan presskonferensen om Tesla Semi har Tesla inte gett mer information än att produktionen inleds 2019, enligt Reuters.

Nu återstår att se om stämningsansökan kommer att påverka kursen negativt eller ej.
En talesperson för Tesla tillbakavisar kritiken och hävdar att det är:

”patenterat uppenbart att stämningsansökan inte har något att komma med.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.