Fotograf: iZettle press

iZettle nära att bli Sveriges nästa unicorn – snuddar miljardomsättning

Börsaktuella fintechbolaget iZettle ångar på med full fart. 2017 svällde omsättningen med drygt 50 procent, meddelar bolaget.

 

Omsättningen uppgick i fjol till 966 miljoner kronor jämfört med 641 miljoner kronor 2016, vilket är en ökning med 51 procent. Rörelseresultatet hamnade på minus 228 miljoner kronor jämfört med 244 kronor året innan. Bolaget har dock sagt till Di Digital i fjol att man på månadsbasis nu går med vinst.

”Jag är stolt över att kunna visa upp sådana starka bevis på vårt attraktiva erbjudande och skalbara affärsmodell. Vi ökar omsättningen med över 50 procent, liksom vi gjort varje år sedan start, vilket visar på att vår strategi att erbjuda en affärsplattform för småföretag lönar sig”, säger vd och medgrundaren Jacob de Geer i ett pressmeddelande.

iZettle, som började sälja mobilkompatibla kortläsare i Stockholm 2011, har länge rankats bland Europas snabbast växande bolag. Enligt FT 1000 listan, växte man i genomsnitt med 200% mellan 2012 och 2015. Sedan dess har omsättningstillväxten på bolagets 12 marknader i Europa och Latinamerika alltså legat på minst 50 procent per år.

Izettle planerar enligt Di Digital att notera sig på Stockholmsbörsen före sommaren. En avsiktsförklaring väntas redan den 8 maj och målet är att nå en värdering på 10 miljarder kronor. Enligt uppgifter till Di Digital ska iZettles värdering vid senaste kapitalrundan ha legat på omkring 948 miljoner dollar, omkring 8 miljarder kronor.

Om bolagets tillväxt är något att gå på, kommer iZettle att bli Sveriges nästa unicorn - techbolag värderade till minst en miljard dollar.

Även om transaktionsavgifter från bolagets kortläsare står för de mesta intäkterna, har iZettle stegvis blivit mer av ett mjukvaru- och tjänsteföretag snarare än betalbolag.

Förra veckan lanserade man en e-handelslösning för småföretagare, iZettle E-commerce, och man erbjuder sedan tidigare även lånefinansiering samt en plattform för att skicka räkningar. Bolagets kassasystem har även fyllts på med nya funktioner för att hjälpa säljarna att analysera försäljningen och skapa lojalitet med kunderna.

Enligt de Geer finns mycket mer tillväxt att hämta.

”Vi fortsätter fokusera på vårt uppdrag att hjälpa småföretag att lyckas i en värld av jättar. Idag finns det 28 miljoner småföretag på våra marknader och många av dem börjar tröttna på att bli styvmoderligt bemötta av traditionella finansiella spelare och börjar inse hur iZettle kan hjälpa dem att jämna ut spelplanen. Så visst ser vi en stor marknadspotential”, säger Jacob de Geer.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.