Anders Bouvin, Handelsbankens vd Fotograf: Maja Suslin, TT / Enkla.com skärmdump (collage)

Så bemöter storbanken hotet från bolåneutmanaren Enkla

”Bolåneprocessen kan förväntas bli helt digitaliserad.”

 

I början av mars satte vd:arna i de svenska storbankerna kaffet i vrångstrupen. Då vände fintech-startupen Enkla nämligen upp och ned på en av storbankernas mest lönsamma verksamheter, bolån.

LÄS MER: Deras dröm om superlåga räntor hotas av FI - "Möjligt att det krävs nytt tillstånd"

Enkla gick ut med löftet att alla befintliga bolånekunder kunde få 0,95 procents ränta bundet på tre år. Sedan starten har uppståndelsen kring bolaget varit enorm och intresseanmälningarna har haglat in. Under året har även liknande spelare som Stabelo och Hypoteket tagit sig in på marknaden. 

Nu tar Handelsbanken rygg på Enkla

Vd:n Anders Bouvin konstaterar i presentationen av rapporten för första kvartalet på onsdagsmorgonen att det ”hänt en hel del” på den svenska bolånemarknaden där mindre institut tagit en större andel av nyutlåningen under de senaste kvartalen, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Bolåneprocessen kan förväntas komma att bli helt digitaliserad både vad gäller bolåneprocessen med ansökningar och lånelöften. Avseende "distributionen av bolån finns det en potential för att effektivisera processen med hjälp av digitalisering", sade han och talade om att tiden som läggs på detta på kontor kostar banken en halv miljard kronor årligen.

"En digitaliserad bolåneprocess frigör tid på kontor och ökar effektiviteten", sade han med påpekande att det digitalt kan tillhandahållas effektiva verktyg både för kunder och kontor. Men "behovet av rådgivning snarare ökar än minskar", fortsatte han och pekade på att det avseende bolån finns ett behov att diskutera sådant som eventuella bindningstider och amorteringsnivåer.

Tillsammans kontrollerar Sveriges fyra storbanker mer än 75 procent av bolånemarknaden. Nordea sänkte nyligen listräntan på bolån med tre månaders löptid med 0,10 procentenheter till 1,89 procent.  

Marknadsledande Swedbank erbjuder just nu en snittränta på 1,53 procent, och vill inte kommentera huruvida sänkningar är på gång.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST