ANNONS

Ledarskaps-profilerna tipsar: Så hanterar du olika härskartekniker

Ledarskapsprofilerna Johan Segergren och Kristina Vallin berättar hur du kan hantera de vanligaste härskarteknikerna.

Vi har alla någon gång medvetet eller omedvetet utsatts alternativt utövat härskartekniker. Det finns många olika sorters härskartekniker, men här kommer de tre vanligaste.

Osynliggörandet

Osynliggörande är när någon blir bortglömd eller förbigången eller överkörd. Man tar ifrån någons identitet och personen kan känna sig obetydlig.

“Ett exempel kan vara när man sitter i en ledningsgrupp och det kommer upp en person som ska presentera ett förslag, välplanerad, självsäker, har en välgjord presentation och svarar på frågorna som kommer efteråt. Därefter kommer det en inte lika självsäker person som är påtagligt nervös, som kör sin dragning och därefter inte får några frågor utan går tillbaka till sin plats och mötet går vidare”, säger Kristina Vallin.

Hur agerar man som chef och medarbetare på detta? I många fall räcker det med att vara stöttande genom att lyfta personen och visa intresse för personens presentation.

“Det är chefens ansvar att faktiskt komma ihåg den introverta personen som sitter i hörnet och gör saker men sällan säger något”, säger Kristina Vallin.

Förlöjligande

Detta handlar om att man hånar och skrattar åt någon. Ibland liknas offret med ett djur, exempelvis kan kvinnor liknas vid hönor och män vid apor. ”Håll din plats vid spisen”, låter det bekant?

“Jag kommer in, ny chef, ny ledningsgrupp, första mötet med hela gruppen och alla har samlats. Jag kommer in i rummet och ska sätta mig på den sista stolen i rummet, som är bredvid den nya chefen. Jag vacklar till, jag har massa grejer i famnen och trillar åt hans håll och chefen utbrister ’Hahaha, du är nog den enda här inne som jag skulle vilja ha i knät’”, säger Johan Segergren.

Då har man två alternativ, att skandalisera beteendet eller kontra med en kommentar för att ge igen? Det gäller att vara så pass närvarande att man kan svara an tillräckligt fort, oftast behöver det inte vara något invecklat. Man skulle kunna kalla detta för ett mindset, att kontra och stå på sig, aldrig låta det passera: “Du vet, det är inte ömsesidigt”.

Undanhållande av information

När information inte nås ut till alla som ska ha informationen. Det kan vara beslut som görs i bastun efter arbetstid, eller i undergrupper på arbetsplatsen.

“Det kan vara så att du jobbar inom ett affärsområde där det förekommer mycket fester och du själv har små barn och inte kan stanna så länge efter arbetstid som dina kollegor som inte har barn och familj. Under dessa fester tas beslut som du ska bli informerad om, men istället görs beslutet utan dig och du får inte informationen förrän långt efteråt", säger Johan Segergren.

Då är det ena alternativet att gå till sin chef och påtala problemet med den här kulturen, där besluten sker på afterworken istället för under arbetstid där alla kan vara med och förankra besluten. Det andra alternativet är att ”rösta med fötterna” om det är så att det är en fast struktur.

Vill du veta vilka tips Johan och Kristina har angående de återstående härskarteknikerna? I veckans avsnitt av PåJobbet kommer podd-duon att beta igenom och exemplifiera de fem vanligaste härskarteknikerna, som den tidigare politikern och socialpsykolgiprofessorn Berit Ås beskrev i sin bok Master Suppression Techniques (1999). Missa inte veckans avsnitt (som du finner nedan)!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.