Fotograf: Hyperloop, Privat

Framtidsspanaren: ”I en Hyperloop-värld finns det inte länder på samma sätt som i dag”

I veckans avsnitt av Hållbarhetspodden träffar vi digitaliseringsexperten och debattören Ashkan Fardost. Han menar att vi alla har missförstått hur digitaliseringen formar framtiden.

”Internet har ändrat maktbalansen och det som förut var begränsat till marginaliserade grupper får genom det digitala en enorm genomslagskraft som skapar en ny maktordning”, säger Ashkan. 

Våra brev och skivor har redan digitaliserats genom e-post och Spotify. Det finns fler produkter och tjänster som kommer att gå samma framtid till mötes och därmed effektiviseras. Digitaliseringen skapar möjlighet till rättvisa och öppna samhällen, nya förväntningar på omvärlden och stärker demokratin, menar Ashkan.

Samtalet kommer in på Hyperloop, som är en helt ny typ av persontransport där personer skickas med en farkost i vakuumrör, ungefär som rörpost. Idén är byggd på öppen innovation, det vill säga de som vill får bidra till utvecklingen.

”Ursprungsidén kom från Tesla men de hade inte tid att själva utveckla den. Så de la ut en PDF och sa bygg denna ni som har tid”, berättar Ashkan.

Nyligen greppade superentreprenören Richard Branson ordförandeklubban i bolaget. I samband med hans investering döptes verksamheten om till Virgin Hyperloop One.

Det innovativa transportmedlet kan rucka om vår syn på länder, då det bara ska ta 20 minuter att åka mellan Stockholm och Berlin, enligt Ashkan.

”I en framtida Hyperloop-värld finns det inte länder på samma sätt som idag och det ger oss helt nya möjligheter”, säger han.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens mest attraktiva arbetsgivare 2019 – Sweco som leds av Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 på toppen
  2. Pensionsjätten satsar 740 miljoner i Northvolt – och spekulerar om Teslafabrik till Sverige
  3. Ed Sheeran spelar mot världsrekord – drar in 7 miljarder kronor på senaste turnén
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Elgiganten slår rekord: Företaget växer så det knakar
  1. Att ta tåget är inte så klimatsmart som du tror
  2. Nya plastskatten – upp till 7 kronor per plastpåse
  3. Bianca Ingrossos varumärke en riktig tillväxtraket
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Skapa guldkant genom kontroll över ditt kapital – ”din väg till frihet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.