Fotograf: Hyperloop, Privat

Framtidsspanaren: ”I en Hyperloop-värld finns det inte länder på samma sätt som i dag”

I veckans avsnitt av Hållbarhetspodden träffar vi digitaliseringsexperten och debattören Ashkan Fardost. Han menar att vi alla har missförstått hur digitaliseringen formar framtiden.

”Internet har ändrat maktbalansen och det som förut var begränsat till marginaliserade grupper får genom det digitala en enorm genomslagskraft som skapar en ny maktordning”, säger Ashkan. 

Våra brev och skivor har redan digitaliserats genom e-post och Spotify. Det finns fler produkter och tjänster som kommer att gå samma framtid till mötes och därmed effektiviseras. Digitaliseringen skapar möjlighet till rättvisa och öppna samhällen, nya förväntningar på omvärlden och stärker demokratin, menar Ashkan.

Samtalet kommer in på Hyperloop, som är en helt ny typ av persontransport där personer skickas med en farkost i vakuumrör, ungefär som rörpost. Idén är byggd på öppen innovation, det vill säga de som vill får bidra till utvecklingen.

”Ursprungsidén kom från Tesla men de hade inte tid att själva utveckla den. Så de la ut en PDF och sa bygg denna ni som har tid”, berättar Ashkan.

Nyligen greppade superentreprenören Richard Branson ordförandeklubban i bolaget. I samband med hans investering döptes verksamheten om till Virgin Hyperloop One.

Det innovativa transportmedlet kan rucka om vår syn på länder, då det bara ska ta 20 minuter att åka mellan Stockholm och Berlin, enligt Ashkan.

”I en framtida Hyperloop-värld finns det inte länder på samma sätt som idag och det ger oss helt nya möjligheter”, säger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST