Teslas aktie är på väg mot kollaps, enligt Goldman Sachs och JP Morgan

Amerikanska investmentbankerna radar upp hot mot bolaget.

Försäljningen av Tesla kommer att påverkas negativt av ökad konkurrens från tyska biljättar som BMW och Audi.

”När liknande elbilar i premiumsegmentet med lång räckvidd och från erkända varumärken blir tillgängliga, kommer det att bli tufft för Tesla”, skriver JP Morgan i en analys och upprepar sin rekommendation undervikt för aktien med riktkurs 185 dollar, enligt CNBC. Det kan jämföras med dagens kurs på 287 dollar.

”Hittills har Tesla mött relativt lite konkurrens, så vår åsikt är att kunderna har varit ganska tålmodiga vad gäller vissa aspekter av service och kvalitet.”

Enligt JP Morgan kommer Daimler, som äger Mercedes-Benz, att lansera en elbil med 10 batterier 2022. Audi verkar dock har de mest aggressiva planerna enligt investmentbanken.

”Vi hade ett möte med Audi nyligen och deras modell verkar gå rakt mot Tesla Model X.”

I en färsk analys landar Goldman Sachs i en säljrekommendation med riktkurs på 195 dollar. Det innebär en nedsida på omkring 33 procent jämfört med nuvarande kursnivåer.

Goldman Sachs oro handlar mer om produktionstakt och kapitalbehov. För trots att Tesla självt upprepat målet att producera 5 000 Model 3 per vecka vid utgången av andra kvartalet i år tror Goldman Sachs att den uthålliga produktionstakten ligger på 1400 Model 3 per vecka efter de senaste förbättringarna i produktionslinan som genomfördes i februari.

Även om den nivån är en höjning jämfört med den tidigare prognosen är det fortfarande lägre än konsensus, skriver Goldman Sachs.

Goldman Sachs tror även att efterfrågan på Model S/X kommer att påverkas negativt av skatteförmåner som fasas ut under årets första halva och att Tesla kommer att behöva ta in nytt kapital senare i år, givet den förbränning som produktionen av Model 3 innebär oavsett vad bolaget självt säger.

Teslas rapport för första kvartalet kommer 2 maj.

Här kan du följa Tesla-aktien i realtid på VA Finans.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant