Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar

Krisande telekombolaget är på väg att göra en turn around. Så tolkas fredagens oväntat starka rapport.

Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat blev 0,9 miljarder kronor för det första kvartalet 2018. Analytikerna hade räknat med ett justerat rörelseresultat på -0,59 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 2,0 procent, mot väntade -1,4 procent, och den justerade bruttomarginalen var 35,9 procent. Analytikerna hade väntat sig en bruttomarginal på 32,1 procent.

Det rapporterade rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev -0,3 miljarder kronor, mot väntade -2,41 miljarder kronor.

Försäljningen uppgick till 43,4 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 43,3 miljarder kronor.

Aktien rusar 12 procent i den inledande handeln. Följ Ericsson i realtid här på VA Finans.

Neddragningar bakom vinsten

Planen står fast om att genomföra kostnadsbesparingar om minst 10 miljarder kronor på årsbasis till mitten av 2018, jämfört med årsbasis andra kvartalet 2017.

Under första kvartalet har Ericsson minskat personalstyrkan med över 3.000 personer.

"Sedan neddragningarna inleddes i juli förra året har vi minskat den totala personalstyrkan med nästan 18.000. Hittills är effekten på årsbasis av kostnadsbesparingarna cirka SEK 8,5 miljarder, jämfört med målet på SEK 10 miljarder till mitten av 2018. Minskningen på årsbasis har ännu inte full påverkan på kvartalsresultatet", skriver Ericsson vd Börje Ekholm i rapporten.

Bolagets fokusering av verksamheten och hantering av verksamheter som inte utvecklas tillfredsställande förväntas leda till en minskning av försäljningen med upp till 10 miljarder kronor på helårsbasis 2019 jämfört med 2016, upprepar bolaget.

”Läge för blankarna att ge upp”

Telekomjätten Ericssons vändning till ett positivt justerat rörelseresultat tolkas av Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, som att de är på väg att göra en turn-around.

"Ericssons omstruktureringar börjar synas i siffrorna. På god väg att göra en turn around. Läge för blankarna att ge upp!", skriver han på Twitter.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.