ANNONS

Svensk IoT-teknik: Smart positionering ska revolutionera industrin

Smart positionering och digitalisering av fysiska processer kan effektivisera hela tillverkningsindustrin.

För de flesta industrier transporteras olika delar som skall monteras i förpackningar, till exempel på rackar eller pallar, vilket benämns returbara transportemballage (RTP). Dessa används i hela leveranskedjan – för att efter tömning återvända till början av kedjan igen – och kan i vissa branscher ha ett värde av miljontals kronor per fabrik.

De stora utmaningarna med RTP är den manuella hanteringen och tiden som tillbringas för att leta efter dem, samt att de genererar produktionsstopp och ett långsammare flöde. Men det finns redan smarta lösningar. Ett exempel är ”GEPS for Industry”, en RTLS-lösning inom industriell IoT för positioneringstjänster av RTP, som svenska bolaget H&D Wireless lanserade förra sommaren.

”GEPS for Industry är speciellt framtagen för att lösa problemet med bristen på realtidsinformation mellan fysiska objekt i processen och affärssystemet, genom att digitalisera hanteringssystem och visualisering inom den globala tillverkningsindustrin”, berättar Pär Bergsten, grundare och vd för H&D Wireless AB.

H&D

H&D Wireless är en svensk leverantör av tjänster inom Internet of Things (IoT) och RTLS-molnplattformar. Hittills har bolaget levererat 1 100 000 trådlösa produkter för IoT-lösningar över hela världen. Företaget ligger i framkant inom Real Time Location Services (RLTS) och har nu utvecklat ett sätt att använda denna tjänst som ökar affärsnyttan och möjligheterna till effektivitetshöjningar för industrikunderna. 
H&D Wireless är nu listade på Nasdaq, First North (HDW B).

Läs mer om företaget här

Systemet går att applicera på till exempel hantering av varor, flaskhalsar inom produktionen, ojämnt produktionsflöde och oväntade maskinavbrott. Med smart positionering kan man se precis var personer eller föremål befinner sig med decimeterprecision. 

”Genom att lokalisera rackar och lastpallar kan man avsevärt förbättra flödet i fabrikerna, och på så vis skapa bättre ordning och därmed öka produktionen avsevärt. Systemet är tänkt att användas framförallt inom industri och handel, som en tjänst integrerad med affärssystemet”, säger Pär Bergsten.

Systemet stöder flera trådlösa tekniker, som UWB, BLE, RFID, NB-IoT, GPS och Wi-Fi, som kombinerat med dataanalys och artificiell intelligens kan identifiera gaffeltruckar, varor, människor, produkter och arbetsprocesser. 

”Det gör det möjligt för medarbetare och ledning att följa affärsutvecklingen, och identifiera tveksamheter innan de blir till problem. Det vi lanserade i fjol är framtiden för att digitalisera fysiska processer”, avslutar Pär Bergsten.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.