Fotograf: Nati Harnik/AP

Warren Buffett varnar för att göra som Trump: ”Galet att låna pengar för att köpa aktier”

Han använder USA:s president Donald Trump som avskräckande exempel för hur man absolut inte bör hantera pengar.

Finansmannen Warren Buffett är en principfast person. En av hans käpphästar är att inte sätta sig i skuld för att köpa aktier.

”Jag tycker att det är galet att låna pengar för att köpa aktier. Det är vansinnigt att riskera det du har och behöver för något som du inte riktigt behöver… Du kommer inte att bli mycket lyckligare om du dubblerar din förmögenhet”, sade han till CNBC i samband med att bokslutet för 2017 i hans investmentbolag Berkshire Hathaway presenterades i februari. 

Det är inte första gången Warren Buffett redogör för dessa åsikter. Redan 1991, i en utfrågning av studenter vid University of Notre Dame, varnade han för konsekvenserna av att använda lånade pengar och använde ingen mindre än USA:s president Donald Trump som avskräckande exempel, skriver CNBC. Donald Trump fick senare samma år försätta sitt kasino i Atlantic City, Taj Mahal, i konkurs.

”Var gick Donald Trump fel? Det stora problemet med Donald Trump är att han aldrig gick rätt. Han betalade för dyrt för fastigheter han köpte med andras pengar. Han var förträfflig på att låna pengar. Om du tittar på hans tillgångar, vad han betalade för dem och vad han lånade för att kunna köpa dem så fanns det aldrig något riktigt kapital där”, sade Warren Buffett då, enligt en utskrift av hans presentation skriver CNBC.

”Jag har sett människor falla till följd av sprit och hög skuldsättning, Donald Trump misslyckades till följd av skuldsättning. Han blev helt enkelt förblindad kring hur mycket pengar han kunde låna och glömde att tänka på hur mycket pengar han kunde betala tillbaka.”

Warren Buffett rådde istället studenterna att använda hans liv som en förebild kring hur man lyckas i näringslivet och i investeringar utan att använda mycket lån.

”Om du är smart kommer du kunna tjäna mycket pengar utan att låna. Jag har aldrig lånat mycket pengar i mitt liv och kommer aldrig att göra det. Jag har inget intresse av det.”

Utfrågningen på University of Notre Dame 1991 var inte sista gången Warren Buffett gick till attack mot Donald Trump. Inför det senaste amerikanska valet gick han i en stödkampanj för Hillary Clinton till hårt angrepp mot USA:s president för att få honom att offentliggöra sina deklarationer. Han kritiserade också Donald Trumps kommenterar kring familjen Khans framträdande under det demokratiska partikonventet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.