Fotograf: Jessica Gow/TT

Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång

Svenska kronan har nått sin lägsta nivå sedan efterdyningarna av finanskrisen i slutet av 2009.  

En fortsatt mjuk penningpolitik med minusränta bidrar till att dra ned valutan. Nu räds Nordea ytterligare nedgång med tanke på att många investerare fortfarande spekulerar i en uppgång för den svenska kronan.

För svenskar som tänker semestra i Europa i sommar är kronans försvagade position där det går 10,50 kronor på 1 euro dåliga nyheter eftersom det blir mindre euro över för plånboken.

Värdet på den svenska kronan har rasat så drastiskt under det gångna året att förlusten gentemot euro ligger på 8,6 procent, enligt Business Insider.

Det här kan betraktas som en anmärkningsvärd nedgång med tanke på att valutamarknaden brukar vara betydligt mindre volatil än aktiemarknaden.

Faktum är också att 10,50 kronor per euro innebär att kronan inte har varit så svag sedan den förra bottennoteringen i samband med finanskrisens efterdyningar i december 2009.

En allmänt utbredd uppfattning om orsaken till den kraftiga nedgången är att Riksbanken fortsätter med sin mjuka penningpolitik med minusränta.

Därutöver har priskorrigeringen på den svenska bomarknaden ytterligare bidragit till att försvaga valutan  - sedan peaken sommaren 2017 har huspriserna gått ned cirka 10 procent, enligt Business Insider.

Men om man får tro storbanken Nordeas senast marknadsrapport verkar det inte räcka med att kronan har nått sin lägsta nivå på många år. 

Då många investerare fortfarande sitter kvar med långa positioner i kronan höjer storbanken nu ett varningens finger för ytterligare nedgångar i valutan.

”Vi bedömer fortfarande att marknadens position är lång i kronan i kontrast till vad man skulle förvänta sig efter en period av svag utveckling för den svenska kronan. Det här skapar så klart en hög risk för ytterligare korrektioner”, skriver Nordeas strateger i marknadsrapporten som publicerades igår.

Noterbart är också att den svenska kronan ligger 6 procent svagare än vad Riksbanken förväntade sig i samband med det senaste policymötet i februari.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.