Fotograf: Jessica Gow/TT

Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång

Svenska kronan har nått sin lägsta nivå sedan efterdyningarna av finanskrisen i slutet av 2009.  

En fortsatt mjuk penningpolitik med minusränta bidrar till att dra ned valutan. Nu räds Nordea ytterligare nedgång med tanke på att många investerare fortfarande spekulerar i en uppgång för den svenska kronan.

För svenskar som tänker semestra i Europa i sommar är kronans försvagade position där det går 10,50 kronor på 1 euro dåliga nyheter eftersom det blir mindre euro över för plånboken.

Värdet på den svenska kronan har rasat så drastiskt under det gångna året att förlusten gentemot euro ligger på 8,6 procent, enligt Business Insider.

Det här kan betraktas som en anmärkningsvärd nedgång med tanke på att valutamarknaden brukar vara betydligt mindre volatil än aktiemarknaden.

Faktum är också att 10,50 kronor per euro innebär att kronan inte har varit så svag sedan den förra bottennoteringen i samband med finanskrisens efterdyningar i december 2009.

En allmänt utbredd uppfattning om orsaken till den kraftiga nedgången är att Riksbanken fortsätter med sin mjuka penningpolitik med minusränta.

Därutöver har priskorrigeringen på den svenska bomarknaden ytterligare bidragit till att försvaga valutan  - sedan peaken sommaren 2017 har huspriserna gått ned cirka 10 procent, enligt Business Insider.

Men om man får tro storbanken Nordeas senast marknadsrapport verkar det inte räcka med att kronan har nått sin lägsta nivå på många år. 

Då många investerare fortfarande sitter kvar med långa positioner i kronan höjer storbanken nu ett varningens finger för ytterligare nedgångar i valutan.

”Vi bedömer fortfarande att marknadens position är lång i kronan i kontrast till vad man skulle förvänta sig efter en period av svag utveckling för den svenska kronan. Det här skapar så klart en hög risk för ytterligare korrektioner”, skriver Nordeas strateger i marknadsrapporten som publicerades igår.

Noterbart är också att den svenska kronan ligger 6 procent svagare än vad Riksbanken förväntade sig i samband med det senaste policymötet i februari.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  2. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  3. Träningsfantasten och hotelldrottningen som vet hur man vänder en krisande verksamhet till succé
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Gardell cashade just ut 30 miljarder i Volvo – därför satsar han nu tungt på självkörande fordon
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: