ANNONS

Undvik digitala angrepp: Expertens 4 tips för att utnyttja molnet till max

Bättre innovation och produktivitet – till en lägre kostnad. Så beskriver många möjligheterna med molnet. Men det finns några saker du bör tänka på för att vara så säker och effektiv som möjligt inne i molnets värld.

Att förstå molnets möjligheter är enkelt. Det är dock en del frågor man först bör ställa sig. 

”Begreppet moln kan ju nästan betyda vad som helst idag. Det viktiga är därför att förstå vad man är ute efter, vilka drivkrafterna är. Och då kan det vara bra att samarbeta med en molnstrateg”, säger Jocke Bergquist, cloud arkitekt på Cygate.

En molnstrateg är en person som hjälper till att förstå möjligheterna med molnet, någon som benar ut vad som ska flyttas och vad som inte ska flyttas.

”Få företag kan flytta allt på en gång. Vissa saker kan inte läggas i molnet på grund av gällande interna eller externa krav samt tekniska begränsningar. Förutom varför och vad, är det även viktigt att ha en plan för hur och till vad datan ska flyttas. En molnstrategi, vilket är en del av den övergripande IT-strategin, svarar på just dessa frågor", berättar Jocke Bergquist.

Tips!

1, Börja med att göra en molnanalys som reder ut vilka molntjänster ni använder idag. Det ger en bra startpunkt på resan.

2, Dela upp molnresan i mindre delar och ta hjälp av en molnstrateg.

3, Jobba aktivt och pedagogiskt med säkerhetsarbete inom företaget. Glöm inte bort konnektiviteten.

4, Tänk på att det som inom IT kallas ”shadow-IT” (program som används i en organisation men som inte stöds av IT-avdelningen) oftast är ”sunshine-IT” (något positivt) för användarna. Det finns nästan alltid en anledning till att man valt molntjänster. Ta vara på drivkraften och försök förstå behovet.

Läs mer här om Cygate 

Stabilt nätverk ger trygghet

När man går över till en molnlösning är det viktigt att ha ett stabilt nätverk med smarta anslutningsmöjligheter.  

”Långt ifrån alla tänker på hur anslutningen till molntjänsterna har en direkt påverkan på upplevelsen: ’Inget nät, inget moln!’ ’Dåligt nät, dålig upplevelse av molnet!’. Vi på Cygate, som är en del av Telia, hjälper våra kunder med bland annat optimerade lösningar för konnektivitet på global, nationell och lokal nivå. Anslutningen måste vara dynamisk och fungera oavsett var du är eller vad du vill nå”, säger Jocke Bergquist.

Digitala angrepp

Även om det är bekvämt att använda sig av molntjänster finns det vissa fallgropar man bör känna till säkerhetsmässigt. Idag blir de digitala angreppen mer och mer sofistikerade, vilket betyder att man måste tänka annorlunda kring säkerhet.

”Att skydda sin IT är inte samma sak idag som det var för bara några år sedan. Nu behöver vi även ett annat slags skydd där fokus ligger på identiteter och informationen i sig. Det blir helt avgörande att vi i alla lägen kan säkerställa att det är rätt individ som försöker få tillgång till informationen, oavsett var den finns”, förklarar Jocke Bergquist.

Fokusera på användarna

"Grunden till ett stabilt säkerhetsarbete är att göra det användarvänligt. Det måste vara enkelt och friktionsfritt att arbeta och kommunicera säkert på jobbet. Enkelhet, i kombination med automatiserade säkerhetssystem, är lösningen”, avslutar Jocke Bergquist. 

Läs mer om hur Nynas gjort en molnanalys på sin verksamhet här


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.