Fiona Fitzpatrick och Rebecca Scheja. Fotograf: TT/Izabelle Nordfjell

Så vill de ta makten över den egna musiken och startar nytt skivbolag

Med det nya bolaget Big Romantic Music vill dj-duon återta kontrollen över sin musik och hjälpa andra kvinnor att komma in i musikbranschen.

I en intervju med Nöjesguiden berättar Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick om bakgrunden till det nya skivbolaget. Vilket bland annat handlar om att de inte längre fick ge ut den musiken de ville och var tvungna att skriva musik med framgångsrika manliga låtskrivare.

"Oavsett hur bra eller dåliga de låtarna var så var de mer intressanta än det vi själva brought to the table. Då fick vi verkligen känna på den hierarkiska och den patriarkala strukturen att mannen är så mycket mer betydelsefull än vad vi är, säger Rebecca Scheja i intervjun.


Planen för bolaget är att först och främst ge ut den nya skivan Art of being a girl. Det långsiktiga målet är dock att kunna hjälpa andra kvinnor in i branschen.

"En av de farligaste grejerna med patriarkatet är att vi ställs emot varandra som kvinnor. På grund av det finns så lite plats. Det finns bara en queen liksom. Jag är emot hela grejen att kalla folk för queens. Att man ska ställa Beyoncé mot Rihanna. Att inte båda får sitta på tronen”, säger Fiona Fitzpatrick.


"Det finns ju hur många män på toppen som helst som bara tar hand om och backar varandra. Och så ska vi stå och slåss om den platsen och trashtalka varandra eller gruppera oss mot varandra”, fortsätter Rebecca Scheja.


De berättar också att de har tröttnat på låtskrivarklimatet i Los Angeles, där en stor del av musiken görs utifrån vad som kommer att funka på Spotify.


"Nu ser alla exakt hur många som har streamat varje låt. Så var det ju inte förut. Nu pratar alla bara om hur många streams låtarna har fått. Det var inget man visste förut. Det fanns ju en romantik i den mysticismen”, säger Fiona Fitzpatrick och Rebecca Scheja fyller i.


"Nu är det bara kalkyler, streams och following. Allt det där som bara är ett mått på ingenting."