Fotograf: Norwegian Press

Norwegian blev just en uppköpskandidat – aktien rusar 40 procent

British Airways överväger ett bud på det norska flygbolaget enligt läckta uppgifter.

Norwegians aktie fick ordentlig luft under vingarna på torsdagen efter att Bloomberg News avslöjat att British Airways ägarbolag, IAG, överväger att lägga ett bud på det norska bolaget.

Efter ett tillfälligt handelsstopp av aktien på Oslobörsen handlas den 40 procent högre än onsdagens stängning.

IAG har sedan tidigare köpt 4,6 procent av aktierna i Norwegian, enligt Reuters, men dagens mediauppgifter kommer som en överraskning för det norska bolaget.

"Norwegian hade ingen vetskap om detta förvärv innan det rapporterades av media under förmiddagen på torsdagen", skriver bolaget i ett uttalande vid 12-tiden på torsdagen.

Norwegian har inte fört några diskussioner eller haft någon dialog med IAG om ärendet. Norwegian har inga ytterligare kommenterar vid denna tidpunkt, heter det.

Ett bud skulle kunna värdera Norwegian till cirka 3 miljarder dollar inklusive skulder enligt Bloomberg News, som dock poängterar att det ännu inte finns något bud och att källorna säger att IAG kan komma att besluta att inte lägga något sådant.

Nettoskulden per årsskiftet var enligt bolagets bokslutskommuniké 22,3 miljarder norska kronor. Soliditeten (mätt som eget kapital dividerat med balansomslutning) uppgick då till 9 procent, mot 11 procent ett år tidigare.

”Jag är egentligen väldigt överraskad. Jag trodde mer på att SAS skulle hitta en partner, säger flygexperten Jan Ohlsson till TT.

För British Airways skulle ett uppköp av Norwegian vara ett sätt att tackla konkurrensen från det norska bolaget på framförallt nordamerikanska destinationer. Norwegian har de senaste åren fört en tydlig offensiv med köp av nya flygplan framförallt på rutter över Atlanten.

”BA är stora över Nordatlanten och det är även Norwegian. I och med att Norwegian är ett lågprisbolag är man i vägen för British Airways som desperat försöker att hitta en lågprisnivå”, säger Jan Ohlsson.

För resenärer skulle dock en eventuell affär inte vara lika lyckosam, säger Jan Ohlsson.

”Trenden att slå ihop flera bolag gör att på sikt kan priserna pressas uppåt, så för resenärer är det inget direkt glädjebud”, säger han till TT.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.