Fotograf: TT

Massiv ansamling av senatorer vid hearing av Zuckerberg – endast enstaka senatorer försvarade Facebook-grundaren

44 senatorer samlades för den första utfrågningen av Facebook-grundaren Mark Zuckerberg igår efter Cambridge Analytica-skandalen. Men utfrågningen gäller inte bara den senaste skandalen, utan att nagelfara hela bolagets affärsmodell att göra kunden till produkt. Vissa menar dock att utfrågningen bara var ett spel för gallerierna.

”Jag vill inte reglera Facebook, men gud hjälpe att jag kommer att göra det. Jag säger det här varsamt: dina användarvillkor suger…. Syftet är att skydda Facebooks bakända, inte informera användarna om sina sina rättigheter. Du vet det och jag vet det. Jag föreslår att du går hem och skriver om dem.” 

Så löd senator John Kennedys hudflängning av Facebook-grundaren Mark Zuckerberg under den första dagens utfrågning i den amerikanska kongressen med anledning av den så kallad Cambridge Analytica-skandalen där uppgifter från 87 miljoner användare har sålts vidare och bland annat använts vid Donald Trumps presidentvalskampanj.

Hela 44 senatorer deltar vid tvådagarsutfrågningen vid Capitol Hill i Washington, vilket gör den unik och vid direktsändningen av utfrågningen såg den så ofta självsäkre Mark Zuckerberg ganska liten ut inför det garvade gänget senatorer.

Med tanke på antalet senatorer fick varje senator bara 5 minuter på sig att grilla Mark Zuckerberg och de flesta försökte maximera nyttjandet av tiden.
Bland annat var man trötta på att efter incident efter incident få höra ursäkter och löften om bättring och flera senatorer ifrågasatte varför man ska tro på Facebook-grundaren denna gång.

Affärsmodellen där användarna görs till produkten nagelfors också kors och tvärs och när en av senatorerna frågade Mark Zuckerberg om han likt användarna hade lust att dela med sig av vilket hotell han bor och vilken vän han kontaktade under förra veckan blev svaret nej på båda frågorna.

Det framgick också med all önskvärd tydlighet – om nu inte någon trodde det från början – att Facebok lagrar datan vi delar med oss och dessutom spårar cookies för att kartlägga användarens surfvanor och intressen även då denna är utloggad från tjänsten.

Under hela sändningen syntes två av Mark Zuckerbergs närmaste chefer bakom honom och satt klädsamt igenom hela första dagens utfrågning med allvarliga miner.

På frågan om Facebook använde Cambridge Analytica 2015 svarade Mark Zuckerberg först nej.

Men då det hade hunnit gå cirka två timmar av hearingen så tog man en paus och efter den så inledde Mark Zuckerberg med att korrigera sig själv om att man de-facto hade ett samarbete med dem redan då.

Det innebar att han också drog slutsatsen att det var ett misstag att inte bannlysa bolaget från tjänsten redan då, men som så många gånger tidigare så försvarade han sig med att Cambridge Analytica försäkrat Facebook om att själva datan varken hade använts och dessutom raderats och därmed såg det hela som ett ”avslutat fall”.

På frågan om Cambridge-forskare Aleksandr Kogan sålde data från sin quizapp vidare till fler än Cambridge Analytica svarade Mark Zuckerberg ja och lade till att bolaget just nu håller på att kartlägga varenda app som har haft tillgång till stora mängder Facebook-information.

Han medgav att Facebook borde ha informerat de drabbade 87 miljoner användarna om Cambridge Analytica-incidenten där data från 330 000 användare och deras vänner gjorde att massiva mängder av information läckte om miljontals användare.

Facebook-grundaren tycker dock att ett av hans främsta misstag under bolagets hela 14-åriga historia handlar om att man var långsam med att identifiera Rysslands aktiviteter under 2016 och att man med anledning av det har dragit igång en utredning där han kan tänka sig att ”man får se en del saker”.

Även här pudlade han.

”Det var mitt misstag och jag är ledsen för det. Jag startade Facebook, driver det och är ansvarig för vad som sker där.”

Mark Zuckerberg måste ändå ha tänkt att han klarade utfrågningen rätt väl med tanke på att när en av utfrågningens två ordförande, Chuck Grassley, frågade om han behövde en paus efter att det gått nära två timmar så ville Facebook-grundaren köra på ett tag till.

Det var dock mängder av frågor som Mark Zuckerberg ganska förvånande hävdade att han inte visste svaret på eller i det längsta försökte att ducka för. Och även om han gav beskedet om att han skulle sätta sitt team på att djupdyka i en rad frågor som kongressen framförde slutade det oftast med att han på sedvanligt maner bad om ursäkt.

Då upplägget ändå var ganska märkligt med att varje senator blott fick 5 minuter återstår det att se hur mycket åtgärder som kommer att vidtas även om hearingen mer eller mindre såg det som att Mark Zuckerberg inte bara förde sin talan för Facebook, utan egentligen för hela affärsmodellen hos mängder av techbolag i Silicon Valley.

En av senatorerna satte verkligen dit Mark Zuckerberg då denne frågade Facebook-grundaren vilka konkurrenter bolaget har. 

Då svaret blev ganska vagt fick Mark Zuckerberg den uppföljande frågan om han sitter på ett monopol.

Kanske inte helt oväntat tyckte Mark Zuckerberg att ett bolag som Facebook inte ska regleras då det blivit en så viktig del av människors liv, men senatorerna menade att självreglering inte är någon fungerande modell.

Även om bara någon enstaka senator menade att användarna borde förstå att det inte finns några gratisluncher utan att man betalar med sin personliga information anser den amerikanska akademikern Zephyr Teachout i en artikel i brittiska The Guardian att utfrågningen var ett spel för gallerierna och att en riktig hearing skulle tillåta varje senator att ställa hur många frågor man vill.

Utfrågningen av Mark Zuckerberg kan exempelvis jämföras med hearingen av Microsoft-grundaren Bill Gates som grillades i flera dagar och även fick tampas med jurister.

”Det var designat att misslyckas. Det var en show designad att låta Zuckerberg slippa undan efter bara några timmar i Washington DC. Det var en show som gjorde anspråk på att vara en hearing utan att vara en riktig hearing. Den var designad för att avleda och desarmera”, skriver Zephyr Techout.

Frågan är om inte marknaden också drog samma slutsats med tanke på kursen gick från 157 kronor till nära 165 kronor då börsen stängde.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.