ANNONS

I en värld av snabba förändringar – Utbildning om skolans ledning ska stärkas

En satsning kring forskning om förskolechefer pågår sedan en tid, men nu utvecklas också̊ en forskning som har fokus på̊ styrning och ledning av hela skolans organisation. Uppsala universitet utvecklar sin utbildning och forskning kring skolans och förskolans ledning. 

”Samtiden kännetecknas av stora förändringar där våra nuvarande lednings- och styrning strukturer sätts på prov. En rektor som med kort varsel får uppdrag att ordna utbildning för 20 nyanlända elever på sin skola kan inte luta sig mot gamla och invanda regler och ordningar. Dessa förändringar ställer krav på ett nytt ledarskap som kan hantera en framtid som kännetecknas av stor osäkerhet och snabba förändringar”, säger Anders Arnqvist, professor och utbildningschef på Uppsala universitet.

Omfattande utbildningar

I samverkan med flera parter vid Uppsala universitet utvecklar nu rektorsutbildningen forskning där dom avser att studera ledarskap som krävs i en värld av snabba förändringar.

”Avsikten är att inte enbart bedriva forskning utan också att resultaten från forskningen ska kunna integreras i våra utbildningsprogram. Uppsala universitet erbjuder sedan länge omfattande utbildningar för chefer och blivande chefer inom skola och förskola genom rektorsutbildningen och flera kompletterande utbildningar. Nu satsar universitet på att utveckla forskningsprojekt för att studera hur skolledare lär och utvecklar sitt ledarskap under förhållanden som befinner sig i ständiga förändringar, så kallade wicked situations,” säger Anders Arnqvist och fortsätter:

Utökad kunskap om lärande

”Förhoppningen är att vår forskning ska kunna bidra med kunskap om skolledares lärande och hur vi i våra utbildningar ska kunna tillämpa kunskapen. Många skolledare tvingas idag hantera ett flertal situationer där behovet av ny kunskap är påtaglig. Sedan tidigare arbetar Uppsala universitet med forskningsprojekt som studerar villkor för ledarskap i förskolan. Forskningsmässigt är förskolechefer ett nytt kunskapsområde i Norden och det beror på att yrkesrollen är ny och att det skett stora förändringar av ledarskapet i förskolan under de senaste 30 åren”.

”Vår unika kunskap om ledning och styrning i skola och förskola vill vi gärna dela med oss av”, avslutar Anders Arnqvist

Läs mer på www.rut.uu.se


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär
  2. Sveriges doldis-techstjärna sålde just sitt bolag till Uber för 29 miljarder – allt började med en hjärnblödning
  3. Paret satsade sina bröllopspengar och hackade Ikea – idag säljer de sina soffben i 30 länder
  4. Aktierna som ska upp 40% eller mer – enligt proffsen
  5. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  4. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  5. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.