Aileen Lee, grundare av Cowboy Ventures, ligger bakom nätverket All Raise. Fotograf: Flickr.

Hon leder det nya investeraruppropet mot Silicon Valley:s maktstrukturer

Den årliga listan över venture capital-branschens 100 mäktigaste personer, Midas List, släpptes av Forbes Magazine i veckan. Från ett jämställdhetsperspektiv är inte listan någon munter läsning då endast 9 av de 100 personerna är kvinnor. Nu kommer dock en motaktion från kvinnor i branschen.

Samtidigt som den årliga Midas-listan publicerades gick 36 kvinnor från venture capital-branschen ut med nyheten att de startar ett nätverk, “All Raise”. Nätverket är en aktion mot den ojämställda könsfördelningen i branschen.

En av kvinnorna på Midas-listan (nr. 97), venture capital-veteranen Aileen Lee, är initiativtagare till nätverket. Forbes Magazine rapporterar om bakgrunden till uppropet.

Det var i juli förra året som Aileen Lee tog beslutet att ta en risk. Efter ett antal uppmärksammade skandaler med sexuella trakasserier i venture capital-branschen kände hon att det var dags att agera. Bara månader innan #metoo-uppropet skulle blåsa upp i bransch efter bransch.

Hon började med att kontakta 23 kvinnor i andra venture capital-företag, som hon kallade "Frukostklubben". Hennes förslag var att de tillsammans skulle mobilisera sig för att hjälpa andra kvinnor gå in i industrin och kunna bryta igenom hierarkin.

"Jag tror att vi alla har samma känslor, att de saker som nyligen har blivit uppmärksammade i artiklar om könsmaktsordning, trakasserier och bristen på kvinnor i venture capital-branschen, inte alls är okej. Nu har vi ett fönster att träda fram och göra en förändring, att göra vår bransch till det bättre", skrev hon bland annat i meddelandet.

Aileen Lee var väl medveten om att det kunde vara en affärsrisk att leda en aktiviströrelse, även om hon är veteran i branschen. Efter 13 år hos storföretaget Kleiner Perkins Caufield & Byers grundade hon bolaget Cowboy Ventures 2012. Hennes bolag hade dessutom nyligen nått upp till riskkapitalets högsta nivåer och höll på att investera sin andra fond värd 60 miljoner dollar.

Branschen för tech-investeringar är en av de mest mansdominerade i USA. Antalet kvinnliga partners i venture capital-bolag minskade dessutom efter IT-kraschen vid millennieskiftet, då andelen sjönk från 10 procent 1999 till 6 procent 2014, enligt en undersökning från Babson College.

Idag har antalet har återhämtat sig något, till cirka 9 procent. Fortfarande finns det dock inga kvinnliga beslutsfattare på 74 procent av de amerikanska venture capital-fonderna och på 53 procent av de största fonderna finns det inga kvinnliga investerare alls.

Trots uppenbara risker valde Aileen Lee ändå att gå vidare med sitt initiativ och det dröjde inte länge innan i princip alla tillfrågade kvinnor hade tackat ja.

Gruppen All Raise består numera av 36 kvinnor. Deras mission är att fördubbla andelen kvinnor som är venture capital-partners under de närmaste tio åren och att öka den totala finansieringen till kvinnliga grundare - från 15 procent till 25 procent på fem år.

Trots att de just blev publika ligger All Raise redan bakom två av tech-branschens största initiativ inom mångfald under de senaste månaderna: Som mentorprogrammet “Female Founder Office Hours” och startup-programmet för mångfald “Founders for Change”. Programmen har tech-miljardärer som Instagram-grundaren Kevin Systrom och Dropbox vd Drew Houston i ryggen.

Kirsten Green, också medlem i All Raise, är nummer 77 på Midas-listan och grundare av bolaget Forerunner Ventures. Hon menar att hon tidigare inte insett hur pass mycket hon tolererat “mikroaggressioner” under sin karriär.

"Alla vet att det behövs en förändring och många människor vill också ha den. Kanske händer det för att vi plockade upp den här megafonen, gjorde någonting och vidtog åtgärder därefter", säger hon i intervjun.