Fotograf: Richard Drew/AP

Tidiga investeraren vägrar att sälja en enda Spotify-aktie – räknar med att bolaget blir värt 4 gånger så mycket

Investeraren Lakestar ser svindlande potential i svenska musiktjänsten.

Spotify-grundaren Daniel Ek har gjort klart att han säljer aktier motsvarande 16,4 miljarder kronor, enligt Expressen. Men den tidiga schweiziska investeraren Lakestar tänker inte sälja av en enda aktie. Bolaget nämligen övertygat om att Spotify kommer att bli värt minst 100 miljarder dollar och ha 700 miljoner användare.

Miljontals människor runtom i världen har ännu inte upptäckt strömmad musik, Spotify har etablerat sig som världens största streamingbaserade musiktjänst och bolaget har ett ”otroligt dedikerat” och ”högst begåvat team”.

Det är det tre främsta förklaringarna till att Lakestar-vd:n Klaus Hommels inte tänker sälja en enda aktie i Spotify.

Han investerade personligen i Spotify tre år innan han startade Lakestar 2011.

Klaus Hommels är nu övertygad om att Spotify har goda möjligheter att bli värt 100 miljarder dollar – det vill säga långtifrån de 28 miljarder dollar som Spotify har spekulerats vara värt vid noteringen.

Klaus Hommels räknar också kallt med att Spotify kan få hela 700 miljoner prenumeranter.

”Det är helt säkert att vi inte kommer att sälja… Om du har varit i investerarbranschen så länge som jag så har du begått så många misstag längs vägen genom att sälja för tidigt så lär du dig att inte låta dig påverkas av monetära emotionella överreaktioner.”

Han poängterar att det inte bara är hans egen åsikt, utan också bankens.

”Den här noteringen är bara ett tidsfönster i dess resa. Vi tycker inte att vi ska sälja.”

Klaus Hommels lyfter bland annat fram Daniel Eks vision och att han inte drivs av pengar. Samtidigt berömmer han den tidigare Netflix-veteranen numera finansdirektören på Spotify, Barren McCarthy, som en drivande kraft bakom Spotifys ovanliga direktnotering.

Klaus Hommels vill inte berätta hur stor andel han eller Lakestar har i Spotify för närvarande.

Den senaste investerarrundan som Lakestar deltog i kring Spotify skedde 2012, enligt Crunchbase.

Schweizaren poängterar också att till skillnad från Spotify "devalverar" konkurrenter som Amazon och Apple värdet på musik genom att dels bundla den, dels subventionera den via hårdvara.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST