Fotograf: Richard Drew/AP

Årets börshändelse är här: Allt om Spotifys notering

Svenskarna köpsugna inför börsdebuten i eftermiddag svensk tid.

Börsen i New York, NYSE, har satt ett referenspris på Spotify på 132 dollar per aktie, rapporterar Reuters.

Priset är satt mot bakgrund av att Spotify inleder handeln på tisdagen genom en direktnotering. Det innebär att det saknas ett introduktionspris och själva prislappen bestäms av handlare så fort handeln inleds.

Spotify har sedan tidigare anlitat Citadel Securities för att hjälpa till med att se till att handeln sker på ett ordnat sätt. Morgan Stanley är också involverade i processen.

Bakgrunden till varför Spotify väljer att gå till börsen via en direktnotering är för att slippa dra på sig kostnader genom att involvera investmentbanker.

LÄS ÄVEN: ”Det går nästan inte att mäta värdet av Spotifys framgång”

Musikströmningstjänsten röner stort intresse bland svenskarna. Totalt är 14 procent av befolkningen intresserade av att investera i musiktjänstens aktie. Det visar en undersökning som Nordnet har låtit undersökningsföretaget Syno International genomföra.

”En sjundedel av svenskarna är intresserade av att köpa aktier i Spotify, och bolaget har potential att bli en ny svensk folkaktie i klass med H&M och Ericsson. Jag tror att det finns både en rationell och en känslomässig sida bakom det stora intresset. De svenska spararna ser stor potential i bolagets kraftiga tillväxt och möjlighet att hitta nya intäktsströmmar. Samtidigt känner vi stor stolthet inför att världens största streamingtjänst för musik är svensk, och det kan påverka våra investeringar. Det råder dock stor osäkerhet kring bolagets utveckling på börsen den första tiden. Kombinationen av att bolaget ännu inte går med vinst och att de väljer den ovanliga metoden direktnotering, gör att spararna bör förbereda sig på en skakig resa”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, i en kommentar.

Finwire har hittills skrivit om en rekommendation av Spotifys aktie. Det är mäklarhuset RBC som satt rekommendationen outperform med riktkursen 220 dollar för musiktjänsten.

LÄS ÄVEN: Daniel Ek vädjar till Stefan Löfven: "Väldigt skadligt för Spotify"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST