Jan Carlson, vd Autoliv Fotograf: Henrik Montgomery / TT

Svenska bolaget vill bli världsbäst på självkörande bilar

Veoneer vill omsätta 25 miljarder kronor inom två år.

Fordonssäkerhetsbolaget Autolivs vd Jan Carlsons ambitionen är att den kommande avknoppningen av Veoneer ska upprepa den succé som Autoliv har gjort på börsen sedan bolaget en gång i tiden avknoppades från Electrolux. Det skriver Dagens Industri i torsdagens utgåva. 

"Veoneer ska bli världsledande inom teknik för autonoma bilar", säger Jan Carlson till tidningen. Veoneer är idag Autolivs affärsområde Electronics och har tillsammans med Volvo Cars det gemensamma samriskbolaget Zenuity. 

Veoneer har ambitiösa mål att öka försäljningen till 3 miljarder dollar 2020 och 4 miljarder dollar 2023. Bolaget omsatte i fjol 2,3 miljarder dollar. Den snabba tillväxten och tunga teknikinvesteringar kostar dock och bolaget går med förlust. 

"Vid delningen kapitaliseras Veoneer så att bolaget ska klara sin affärsplan till 2020 och 2022. Ska Veoneer göra större förvärv vår vi hitta en annan finansiering", säger Jan Carlson. Han bedömer att Veoneer ska nå positivt kassaflöde någon gång 2020 till 2021. Rörelsemarginalen 2020 väntas hamna i intervallet noll till 5 procent. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Här är Nordens mest attraktiva arbetsgivare 2019 – Sweco som leds av Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 på toppen
  2. Pensionsjätten satsar 740 miljoner i Northvolt – och spekulerar om Teslafabrik till Sverige
  3. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  4. Ed Sheeran spelar mot världsrekord – drar in 7 miljarder kronor på senaste turnén
  5. Bra lön direkt: 10 välbetalda jobb som inte kräver utbildning
  1. Att ta tåget är inte så klimatsmart som du tror
  2. Nya plastskatten – upp till 7 kronor per plastpåse
  3. Bianca Ingrossos varumärke en riktig tillväxtraket
  4. Världens hetaste startup just nu – ska hjälpa bönderna att bli klimaträddare
  5. Skapa guldkant genom kontroll över ditt kapital – ”din väg till frihet”

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.