Analytiker: Bostadsmarknaden drar ner detaljhandeln

"Svag bostadsutveckling historiskt sett brukar den ha betydelse för konsumtionsbeteendet."

Detaljhandelns försäljningsvolym var lägre än väntat under februari månad. Under samma period 2017 var ökningen 1,5 procent medan en analys av Reuters spådde en ökning på 1,7. Dagligvaruhandeln minskade samtidigt med 1,0 procent skriver SvD.

Nordea skriver i ett marknadsbrev att den fortsatt svaga utvecklingen håller i sig med en blygsam ökning på 0,5 procent sedan oktober förra året.

”Vi har haft en svag bostadsutveckling och historiskt sett brukar den ha betydelse för konsumtionsbeteendet. Den svaga trenden i detaljhandeln väcker en hel del frågetecken”, säger chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Däremot spår Nordea en viss återhämtning och menar på att utvecklingen kan vara överdrivet svag just nu. Trots det ser Riksbankens prognos gällande ökad privatkonsumtion med 2,9 procent väldigt avlägsen just nu.

”Det är visserligen mycket kvar av året men att vi ska se en konsumtion på tre procent är väl optimistiskt. Vid vår senaste prognos såg vi en tillväxt på under två procent och med de senaste siffrorna så står vi fast vid den prognosen”, säger Torbjörn Isaksson.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST