Fotograf: Hasse Holmberg

Sämsta marginalen sedan 1991 – analytikerna slaktar H&M:s riktkurs

H&M:s aktie har nu rasat 30 procent på mindre än tre månader.

H&M redovisade på morgonen en besvikelse till rapport där vinsten var något under förväntningarna men stigande varulager ses som oroande.

LÄS MER: H&M bommar förväntningarna - aktien störtdyker

H&M redovisar ett rörelseresultat på 1.208 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2017/2018. Klädjättens stora orosmoln är varulagret, som såg en rejäl ökning på 8 procent under första kvartalet, justerat för valuta. 

Carnegies analytiker påpekar att H&M:s rörelsemarginal rullande tolv månader nu har tryckts ned till ensiffriga nivåer, drygt 9 procent. Det är första gången det händer sedan den svenska finanskrisen 1991.

Och värre kan det bli, enligt Dagens Industris Richard Bråse: Den redan historiskt höga varulagernivån "är en varningssignal om att prisnedsättningar kommer fortsätta pressa bruttomarginalen under andra kvartalet, som normalt inte är en period som tyngs av reor," skriver han, och fortsätter:

"Det kommer att krävas en praktfull revansch under andra halvåret för att vd Karl-Johan Persson ska kunna leva upp till sina utfästelser den här gången."

Även Carnergies analytiker har, trots det skarpa fallet i aktiekursen och trots det mycket negativa sentimentet runt H&M, svårt att hitta någon "katalysator" på kort sikt som kan signalera en vändning.

Snarare är värderingen - ev/ebit på 11 gånger och p/e på 14 gånger baserat på 2019 års prognoser - "fortsatt ganska hög" i förhållande till andra klädhandlare med problem, skriver Carnegie.

Klockan 16.00 låg H&M aktien idag på 118 kronor, en nedgång på nästan 7 procent - och 30 procent ner sen årsskiftet. Flera storbanker har idag uppdaterat sina riktkurser, och ser ytterligare nedgång:

  • RBC sänker riktkursen för H&M till 110 kronor (115), upprepar underperform 
  • JP Morgan Chase sänker riktkursen för H&M till 110 kronor (125), upprepar undervikt 
  • CFRA Research sänker riktkursen för H&M till 117 kronor (123)

Följ H&M aktien i realtid på VA Finans.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.