Fotograf: Flickr/mindfrieze

Landet som gått från världens mesta köttätare till toppen av veganligan – Här växer veganismen 17 procent per år

Kina konsumerade tidigare nästan en tredjedel av världens köttproduktion. Nu blåser veganvindarna friskt.

Vegantrenden växer sig allt starkare. Ett tydligt tecken i tiden är att världens mesta köttätare Kina, som tidigare konsumerat över 28 procent av världens köttproduktion, nu istället leder tillväxten för veganismen.

2014 konsumerade kineserna över 86 000 ton kött, varav merparten kom från gris. Nu visar statistik att Kina istället är landet där veganismen växer mest, eller med över 17 procent per år och väntas fortsätta göra så fram till 2020. Som nummer två i ligan hamnar Förenade Arabemiraten med 10,6 procent och därefter Australien med 9,6 procent, enligt Euromonitor.

Effekten av köttproduktionen på miljön är signifikant. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO uppskattar att boskapsdjur, som kossor och får, släpper ut 100 miljoner ton metangas per år.

Självklart har nya kinesiska riktlinjer, som under 2016 uppmanade befolkningen att halvera sin köttkonsumtion till mellan 40 och 75 gram per dag, från att tidigare legat kring det dubbla. Vid sidan av köttkonsumtionens miljöeffekter finns ett starkt hälsoinslag bland drivkrafterna.

Atleters och kändisars vittnesmål hjälper till.  Den populära skådespelaren och dansaren Huang Xuan vittnar exempelvis hur han bytt ut mycket av den traditionella diet som han vuxit upp med i Gansu i nordvästra Kina, som till stora delar består av biff och lamm, mot vegetariskt och förklarar det med lägre risk för högt blodtryck och fetma.

De kinesiska entreprenörerna hänger på i hälsotrenden. Konkurrensen mellan matställen med vegetarisk eller vegansk inriktning har aldrig varit hårdare visar en rapport från Hongkong-baserade South China Morning Post.

En annan som såg skiftet tidigt var en av Asiens rikaste män, Li Ka-Shing. Affärsmännen, som brukar gå under smeknamnet Superman, var en av de tidigaste investerarna i hajpade amerikanska Impossible Foods som utvecklat växtbaserat kött.  


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  2. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.