Fotograf: Jeff Roberson/AP

Zuckerberg bryter tystnaden: ”Om vi inte kan skydda datan så förtjänar vi inte att serva dig”

Det tog fem dagar, men till slut bröt Facebook-grundaren Mark Zuckerberg tystnaden efter att Cambridge Analytica-skandalen skapat rubriker över hela världen. I ett Facebook-inlägg samt en CNN-intervju så valde han både att pudla rejält, men även skylla på andra.

I en chatt med en studiekamrat på Harvard var den då 19-årige Mark Zuckerberg mäkta förvånad över hur 4 000 personer på frivillig väg och helt gratis kunde dela med sig av personlig information till hans skapelse Facebook.

Han kallade användarna ”dumma jävlar”.

Mycket vatten har hunnit rinna under broarna sedan Mark Zuckerberg lämnade studentrummet för att bygga vidare på Facebook som 14 år senare har ofattbara 2,2 miljarder användare.

Men nu blåser det rejält om Mark Zuckerberg efter vad han i sitt eget Facebook-inlägg under onsdagen kallar ”Cambridge Analytica-situationen”.

Bakgrunden är att personlig data från 50 miljoner Facebook-användare ska ha använts på ett otillbörligt sätt i samband med Donald Trumps kampanjarbete vid det amerikanska presidentvalet.

Efter att ha varit knäpptyst i fem dagar så valde Mark Zuckerberg till slut att krypa till korset och pudla rejält i en CNN-intervju under onsdagen.

”Vi har ett ansvar att skydda folks data och om vi inte gör det så förtjänar vi inte möjligheten att serva människor.”

Han gjorde också klart att Facebook håller på att utreda frågan för att säkerställa att något liknande aldrig ska inträffa igen.

I sitt Facebook-inlägg så gick han i detalj igenom hur bolagets relation med Cambridge Analytica förhåller sig.

Mark Zuckerberg berättade bland annat Cambridge-forskaren Aleksandr Kogan skapade en frågeapp under 2013 där cirka 330 000 personer valde att dela med sig av data, men där appen också samlade in deras "vänners data", enligt Fox News.

”Sett utifrån hur vår plattform fungerade vid den tiden så betydde det att Kogan hade möjlighet att få tillgång till data från deras tiotals miljoner vänner.”

Mark Zuckerberg hävdar att Facebook så sent som 2014 offentliggjorde att hela plattformen förändras för att dramatiskt begränsa datan som olika appar får åtkomst till och därmed förhindra att appar används på ett otillbörligt sätt.

Han hävdar också att dessa förändringar skulle ha förhindrat att appar, likt den som Aleksandr Kogan skapade, får tillgång till stora mängder data.

Mark Zuckerberg bedyrar också att när Facebook fick vetskap om att Aleksandr Kogan delade datan med Cambridge Analytica så förbjöds appen.

Facebook krävde också att Aleksandr Kogan och Cambrigde Anlytica gav garantier för att man raderat all data som förvärvats på otillbörlig väg samt att Facebook ska ha fått en sådan försäkran.

Men med tanke på dataläckan menar Mark Zuckerberg att det är alldeles uppenbart att varken Aleksandr Kogan eller Cambridge Analytica höll sitt löfte.

Det har i sin tur lett till att Facebook har bannlyst dem från tjänsten, enligt Mark Zuckerberg.

”Det här var ett bristande förtroende mellan Kogan, Cambridge Analytica och Facebook. Men det var också ett bristande förtroende mellan Facebook och de människor som delar sin data med oss och förväntar sig att vi ska skydda den. Vi måste åtgärda det.”

I sitt Facebook-inlägg gick han också på detaljnivå igenom vad Facebook gör för att begränsa utvecklares tillgång till användardata.

Under CNN-intervjun sade Mark Zuckerberg också att han är villig att vittna inför kongressen angående den dataläckan om det är ”rätt sak att göra”.

Han meddelade också att faderskapet har förändrat honom och att han nu bara är ”intresserad av att bygga något som hans flickor kommer att vara stolta över i takt med att de växer upp”.

Men det var inte bara Mark Zuckerberg som bröt tystnaden efter fem dagar.

Detsamma, och kanske inte helt oväntat, gjorde Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg i ett Facebook-inlägg, enligt Fox News.

Hon pudlade och förklarade att Facebook djupt ångrar att man inte har gjort tillräckligt för att hantera frågan och att användarna förtjänar att datan skyddas.

Sheryl Sandberg gjorde också klart att Facebook fortsätter arbetet med att användarna ska känna sig säkra och att man kommer att arbeta hårt med att förtjäna användarnas förtroende.

Tidigare i veckan meddelade Cambridge Analytica att man suspenderar vd Alexander Nix i väntan att utredningen om bolagets agerande blir klar.

Aleksandr Kogan har sagt till BBC att han tycker att såväl Cambridge Analytica som Facebook har utsett honom till en syndabock.

Han anser också att Cambridge Analytica har överdrivit datans träffsäkerhet och att den snarare kan ha skadat Donald Trumps presidentvalskampanj.

Här kan du läsa Zuckerbergs inlägg i sin helhet:


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.