Maria Mattsson Mähl, vd Alpha CE och Jessica Löfström, vd ExpanderaMera. Fotograf: Pressbilder.

Maria Mattsson Mähl och Jessica Löfström om att bygga stort - och en uppmaning till storbankerna

“Omsätter du 50 miljoner är det inte så många som bryr sig, men närmar du dig en halv miljard får du ett inflytande”. Det menar Jessica Löfström, entreprenör och vd för 17 Nätverket. Hon och Maria Mattsson Mähl ger sina bästa tips till kvinnor som vill bygga stort och ger en känga till storbankerna.

På den internationella kvinnodagen klev några av Sveriges tyngsta entreprenörskvinnor fram och satte ner foten. Budskapet var tydligt, de vill se många fler storbolag som grundas, ägs och drivs av kvinnor.

Jessica Löfström och Maria Mattsson Mähl är frontfigurer i det nya 17 Nätverket, som ska driva frågorna framåt. De är båda också superentreprenörer med över 20 års erfarenhet, vars respektive bolag omsätter mellan 100-250 miljoner kronor.

“Jag tror att fler kvinnliga entreprenörer måste våga tänka stort. Många är nästan för ambitiösa, vill vara experter på alla områden och göra allt själva. Det gör att de inte orkar bygga vidare efter ett tag, då blir det svårt att expandera. Ju fler personer du tar in i företaget, desto lättare blir det att frigöra tid och växa”, säger Jessica Löfström.

Därför menar hon att det egentligen är enklare att bygga storbolag än att driva ett mindre bolag. Så hennes första tips är att ta in olika experter så fort som det går och gärna personer som kan det du själv är mindre bra på. Enligt Jessica Löfström är det ofta förvånansvärt många som vill hjälpa till, bara man frågar.

Hennes andra tips är att vänta med att ta in riskkapital så länge det går. Så fort en entreprenör börjar ta hjälp från investerare kommer de att få inflytande och kunna sätta sina egna villkor för bolaget. Vilket inte alltid stämmer överens med den egna visionen. Därför tycker hon att man ska hanka sig fram så långt det går och sedan börja med ett fåtal pålitliga partners.

Maria Mattsson Mähl tillägger att kvinnliga entreprenörer borde få mer förståelse och bättre bemötande på storbankerna. Många banker stoltserar med att de vill stötta just entreprenörskvinnor men hennes erfarenhet är att det bara gäller om bolaget har en väldigt hög omsättning. Trots att hon själv omsätter över 200 miljoner har hon ofta blivit dåligt bemött.

“Jag har till exempel investerat i flera fastigheter under åren och när jag senast ville göra en ny affär fick jag ändå kommentaren av bankmannen: du, det här med fastigheter är väldigt svårt, har du verkligen koll på det? Jag var ju inte där för att be om hans råd utan att undersöka finansieringsmöjligheter. Oftast har jag därför med mig en man på bankmöten, för att få respekt”, berättar Maria Mattsson Mähl och fortsätter.

“Bankerna måste sluta se oss kvinnor som småföretagare och ge oss bättre villkor. Först när vi får möjlighet att bygga upp ett ordentligt kapital, alltså omsätta betydligt mer än 50 miljoner, kommer vi att få makt och inflytande”.

Jessica och Maria är överens om att det också är viktigt att ha kvinnliga förebilder som entreprenör, för att våga tänka stort. Några av deras viktigaste förebilder under åren har varit Hemfrids grundare Monica Lindstedt och mediaentreprenören Anna Bråkenhielm, som tidigt visade att det går att bygga storbolag.

“Det här med förebilder är så viktigt. Om man tar ett exempel från sportvärlden, där sätter någon ett världsrekord och alla tänker att toppen är nådd. Men då helt plötsligt, några år senare, sätter någon ett nytt rekord och sedan är det allt fler som klarar av samma sak. Det är ett fenomen som finns överallt – när man ser någon klara av något stort förstår man att det är möjligt”, säger Jessica.

Om Maria Mattsson Mähl:
Ålder: 43
Bolag: Vd och grundare, jobbcoachföretaget Alpha CE
Omsättning: 223 MKR
Viktigaste fråga: Alla har en plats på arbetsmarknaden, Alpha CE:s vision
Viktigaste drivkraft: Ett bättre samhälle

Om Jessica Löfström:
Ålder: 46
Bolag: Vd och grundare, bemanningsföretaget ExpanderaMera
Omsättning: 100 MKR
Viktigaste fråga: Våga äga, våga bygg stort
Viktigaste drivkraft: Att förändra världen till det bättre

Båda är med och driver 17 Nätverket