Efter kursraset – nu stoppas all handel i Fingerprint

Fingerprint Cards handelsstoppas på tisdagsförmiddagen.

Fingerprint Cards-aktien handelsstoppades strax efter klockan 10.20 på tisdagen. Anledningen uppges vara icke offentliggjord information från bolaget.

Det uppger Nasdaq Stockholm i ett meddelande.

Enligt en analys från Pareto Securities har Fingerprint Cards under måndagen pratat med analytiker och i samtalen indikerat att konsensus ligger för högt.

"Vi har under förmiddagen haft en dialog med Finansinspektionen och har gemensamt fattat beslut om att stoppa handeln i Fingerprint Cards. Vi avvaktar nu mer information från bolaget för att möjliggöra ett återupptagande av handeln så snart som möjligt. I övrigt har vi inga fler kommentarer", låter Nasdaqs pressavdelning meddela i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Före handelsstoppet hade aktien backat med 7 procent för dagen.

Det här har bolaget sagt till analytiker, enligt Pareto

Fingerprint Cards har i samtal med analytiker påpekat att konsensusförväntningarna ligger för högt, särskilt för första kvartalet 2018.

Det skriver Pareto Securities i en analys, där Fingerprint Cards nedgraderas till sälj (behåll) och riktkursen sänkts till 7 kronor (12), vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om.

Analytikersamtalen, som Fingerprints finanschef och ir-chef ska ha haft, skedde på måndagen varpå aktien sjönk 4 procent under de två sista timmarnas handel på måndagen, påpekar Pareto Securities.

Pareto Securities hänvisar sin nedgradering till en snabbare nedgångstakt i snittpriserna per sensor, asp, och i marknadsandelen än vad analyshuset tidigare har räknat med, i kombination med tvekan hos OEM-bolagen att köpa fingeravtryckssensorer som ett resultat av att Apple nu går mot ansiktsigenkänning.

Den sämre utvecklingen har lett till att Pareto dragit ned sina förväntningar på Fingerprint Cards första kvartal och räknar nu med intäkter på 412 miljoner kronor, ned från tidigare 566 miljoner.

Analytikernas snittestimat, enligt SME Direkts sammanställning gjord den 8 mars, låg konsensus för första kvartalet på intäkter om 515 miljoner kronor och ett justerat rörelseresultat om -17,4 miljoner kronor.

Vidare gör Pareto rejäla sänkningar i sina estimat för de kommande åren. Fingerprints justerade rörelseresultat väntas nu uppgå till 57 miljoner kronor för helåret 2018, en sänkning från tidigare estimat om 341 miljoner kronor. För 2019 sänks estimatet till 138 miljoner kronor (från 404), enligt analysen.

Konsensus för helåren 2018 och 2019 ligger på ett justerat rörelseresultat på cirka 130 miljoner kronor respektive 256 miljoner kronor, enligt SME Direkt.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant