Fotograf: Pi Frisk/TT, Bygghemma press

E-handelsraketen blir årets största IPO i Stockholm – så gör du med aktien

Snabbväxande onlineförsäljaren Bygghemma kliver in på börsen nästa vecka.

Det snabbväxande onlineförsäljaren Bygghemma ska snart noteras på Stockholmsbörsen. Första handelsdag förväntas bli den 27 mars.

Bygghemma blir då det största e-handelsbolag på börsen. Under 20167 sålde de heminredning och byggvaror för 4 miljarder.

Bolaget är enligt de själva den största onlinebaserade återförsäljaren av hemförbättringsprodukter i Norden.

Noteringen är den största sedan Munters i maj 2017. 

Ägare är det norska riskkapitalbolaget FSN Capital. De köpte Bygghemma från familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan så sent som i oktober 2016.

FSN har tidigare noterat Troax och Instalco på börsen.

Börsvärdet för Bygghemma landar på omkring 5 miljarder kronor.

DI: Teckna inte aktien

E-handlaren Bygghemmas snabba tillväxt lär locka många när bolaget tar klivet in på börsen nästa vecka. Men den skyhöga värderingen, massor med goodwill och lån och osäkra marginalutsikter ger ett svajigt intryck och rådet blir därmed att låta bli att teckna.

Det skriver Dagens Industri som betecknar valet att inte teckna som solklart.

"Det är inte runt tillväxten som frågetecknen finns. Det är istället för lönsamheten. Bruttomarginalen är låga 21 procent vilket gör det tufft att täcka fasta kostnader. Det funkar när allt rullar på. Men om något oväntat och tråkigt inträffar riskerar hela vinsten att smälta bort snabbare än en snöhög i vårsolen", skriver Dagens Industri.

Tidningen fortsätter:

"Hela introduktionen andas desperation. Varför vill huvudägaren FSN Capital sälja efter bara ha ägt det under knappt 2 år? Kanske känner man att börsen börjar tippa över efter många års uppgång. Kanske är man orolig för den räntedopade svenska ekonomin. Kanske vill man ta hem en fin snabb vinst när man, ofattbart nog, mer än dubblat värdet på bara två år". E-handlaren Bygghemmas snabba tillväxt lär locka många när bolaget tar klivet in på börsen nästa vecka. Men den skyhöga värderingen, massor med goodwill och lån och osäkra marginalutsikter ger ett svajigt intryck och rådet blir därmed att låta bli att teckna.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant